Intervenţie cu legea în mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de ordine au respectat pas cu pas reglementările privind mitingurile  şi ordinea publică la protestul de sâmbătă din Capitală.

Jandarmii au fost prezenţi, iniţial, în număr mic şi fără echipamentul de protecţie pe care îl folosesc pentru confruntări violente. Sâmbătă, în jurul orei 19.00, când primii protestatari au început să ajungă în Piaţa Universităţii, forţele de ordine erau deja prezente. În jurul orei 20.00, unul dintre jandarmi a fost lovit cu o piatră în cap, iar colegii săi şi-au pus căştile de protecţie şi s-au echipat cu bastoane, scuturi şi gaze lacrimogene.

Reguli pentru bastoane, scuturi şi gaze

Tot echipamentul folosit este conform articolului 29 din Legea de funcţionare şi organizare a Jandarmeriei (Legea 550/2004). La acelaşi articol se specifică faptul că bastoanele, scuturile, armele cu glonţ de cauciuc şi gazele lacrimogene sunt folosite şi „împotriva grupurilor organizate care împiedică desfăşurarea normală a căilor de comunicaţii, în locurile publice şi în alte obiective importante".  „Folosirea acestor mijloace se face numai după avertizarea şi somarea participanţilor de a se dispersa", se arată la articoul 31 al aceleiaşi legi.

Jandarmii au cerut în repetate rânduri manifestanţilor să elibereze carosabilul, îndeplinind astfel cerinţele legii. Pe lângă faptul că acest lucru nu s-a întâmplat, o parte dintre manifestanţi a început să arunce cu pietre rănind mai mulţi jandarmi. Pentru această situaţie, legea prevede la articolul 31, alineatul 3 că „avertizarea şi somarea nu sunt necesare în cazul în care asupra personalului de ordine se exercită acte de violenţă care pun în pericol iminent viaţa, integritatea corporală sau sănătatea acestuia".

Ridicarea turbulenţilor

În jurul orei 21.00, cu toate somaţiile oamenilor legii, conflictul cu o parte dintre membrii galeriilor de la Steaua şi Dinamo a devenit violent. După accidentarea mai multor colegi, numărul jandarmilor din Piaţa Universităţii a crescut gradual, aşa cum este prevăzut la articolul 33. Forţele de ordine s-au regrupat încercând să elibereze carosabilul, acţionând şi cu gaze lacrimogene. Mai multe persoane au primit apoi îngrijiri medicale.

În jurul orei 23.30, scutierii au ridicat 29 de persoane turbulente care aruncaseră cu pietre şi cu alte obiecte. Acest lucru a fost făcut în baza articolului 19, litera „q", unde se spune că printre atribuţiile jandarmilor se  numără şi constatarea de  contravenţii şi aplicarea de sancţiuni.
A urmat o ultimă somaţie, iar în jurul orei 00.15 traficul în zona Pieţei Universităţii a fost reluat după intervenţia scutierilor. 

Aviz de la prefect

Conform legii, „Intervenţia în forţă se dispune în scris de către prefectul sau înlocuitorul acestuia". Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise, a  confirmat că oamenii săi au acţionat în urma unui ordin al prefectului Capitalei.

Atribuţiile jandarmilor  la mitinguri 

Conform Legii de funcţionare şi organizare  (legea 550/2004),  la articolul 19, litera „b" se specifică faptul că Jandarmeria Română „execută misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia mitingurilor, marşurilor, demonstraţiilor, procesiunilor, acţiunilor de pichetare, acţiunilor promoţionale, comerciale, manifestărilor cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, precum şi a altor asemenea activităţi care se desfăşoară în spaţiul public şi care implică aglomerări de persoane".

În cadrul aceluiaşi articol, la litera „c" scrie că jandarmii "execută misiuni de restabilire a ordinii publice când aceasta a fost tulburată prin orice fel de acţiuni sau fapte care contravin legilor în vigoare".

Protestele, mai tari decât Codul lui Da Vinci

Cei mai mulţi dintre românii care au stat sâmbătă seară în faţa televizoarelor au ales să privească protestele din Piaţa Universităţii din Bucureşti relatate de televiziunile de ştiri, în timp ce filmele, care, de obicei, erau în topul preferinţelor în serile de weekend, au trecut pe locul al doilea. 

În intervalul orar 19.00-24.00, Antena 3 a avut, în mediul urban, o audienţă medie de aproximativ 819.000 de telespectatori pe minut, televiziunea trustului Intact reuşind să înregistreze şapte puncte de rating (un punct de rating însumează aproximativ 117.000 de persoane) şi o cotă de piaţă de 14,2%. În acelaşi timp, pe Pro TV se difuza filmul „Codul lui Da Vinci" care a fost urmărit de 772.200 de telespectatori (6,6 puncte de rating). Realitatea TV s-a clasat pe locul trei, în topul televiziunilor, cu 3,3 puncte de rating (386.100 de telespectatori) şi o cotă de piaţă de 6,6%, depăşind Antena 1, care, prin difuzarea comediei romantice „Kate & Leopold", a câştigat 2,9 puncte de rating (339.300 de oameni) şi o cotă de piaţă de 5,9%. România TV, cel mai nou post de ştiri din audiovizual, controlat de Sebastian Ghiţă, a atras, în intervalul 19.00 - 24.00, 280.800 de telespectatori, adică 2,4 puncte de rating şi o cotă de piaţă de 4,9%.

1,5 milioane de telespectatori pe minut

Postul Antena 3 a fost lider de audienţă între orele 19.00 şi 24.00

În total, audienţa medie a principalelor televiziuni de ştiri, Antena 3, Realitatea TV şi România TV, care au dat imagini în direct din Piaţa Universităţii, a fost de circa 1,5 milioane de telespectatori pe minut, în intervalul 19.00-24.00, în timp ce 1,1 milioane de persoane au ales programele de divertisment oferite de principalele posturi generaliste, Pro TV şi Antena 1, potrivit datelor înregistrate de Kantar Media.

Arafat le-a cerut oamenilor să nu se lase manipulaţi

Medicul Raed Arafat s-a arătat îngrijorat, vineri, de amploarea pe care au luat-o acţiunile oamenilor din întreaga ţară, prin care şi-au arătat susţinerea faţă de SMURD. Medicul a declarat, pentru „Adevărul", că este important ca lumea să aibă grijă, pentru ca acţiunile de susţinere să nu degenereze.

„Mitingurile trebuie să fie aprobate, dacă iese multă lume în stradă, iar mitingurile din Cluj, de exemplu, nu au fost aprobate, vorbim despre ceva ilegal. Sper ca oamenii să nu se lase manipulaţi", a spus Arafat.

image

Totodată, Raed Arafat a negat că ar avea vreo pagină sau vreun cont pe reţeaua de socializare Facebook şi a spus că prin crearea unor pagini cu numele său se încearcă manipularea populaţiei. „Nu contează că mesajele postate sunt pozitive. Eu nu am creat nicio pagină şi niciun cont pe Facebook, vreau ca oamenii să ştie acest lucru!", a mai punctat Arafat. Monika Krajnik

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite