Intervenţia UE a blocat derapajele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viviane Reding a monitorizat atent guvernarea Ponta
Viviane Reding a monitorizat atent guvernarea Ponta

Criticile externe la adresa Guvernului Ponta curg în continuare, deşi Traian Băsescu şi-a reintrat oficial în rolul de preşedinte.

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a afirmat miercuri, într-un interviu pentru Euronews, că Bruxelles-ul este „foarte îngrijorat" de evenimentele politice petrecute în ultima vreme în România, dar că organismele europene au reuşit să „blocheze abaterile" Bucureştiului.

„Curtea Constituţională a putut să ia o decizie (n.r.- în privinţa referendumului), iar această decizie a fost aplicată. Am blocat, cred, abaterile. Situaţia nu este perfectă nici acum, dar măcar nu s-a dus complet la extreme", a declarat Viviane Reding.

Reding, care este şi vicepreşedintele Comisiei Europene, a subliniat că atât Comisia, cât şi Consiliul UE sunt foarte preocupaţi de situaţia democraţiei româneşti şi au demonstrat această atitudine printr-o „reacţie foarte clară" faţă de situaţia din ultimele luni.

O poziţie radicală vine şi din partea scriitoarei germane de origine română Herta Müller, laureată a Premiului Nobel.

„Pe ăştia îi doare în cot de ţară"

Aceasta  critică dur, într-un interviu acordat săptămânalului german „Der Spiegel", guvernarea USL, pe care o defineşte drept „o piesă cu pungaşi".

„Este fără ruşine ceea ce face la Bucureşti aşa-numitul regim social-democrat. De fapt, sunt rămăşițele partidului comunist, care vrea să-i protejeze pe cleptocrații din rândurile sale", spune Herta Müller. Ea afirmă că statul de drept a fost golit de conținut, instituțiile importante sunt umplute cu „soldați de partid", iar timpul este dat înapoi. Scriitoarea germană cataloghează tentativa de manipulare a listelor electorale şi amenințările la adresa judecătorilor de la Curtea Constituțională drept „vârful aisbergului în această piesă cu pungaşi". „Pe ăştia îi doare în cot de țară", conchide Herta Müller.

Nici premierul Ponta nu a fost trecut cu vederea de Herta Müller, care aminteşte că acesta şi-a plagiat mari părți din doctorat şi că s-a „împodobit" cu un titlu universitar care nu există.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite