Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică va fi condusă de Yukiya Amano

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică va fi condusă de Yukiya Amano
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică va fi condusă de Yukiya Amano

Japonezul Yukiya Amano va prelua conducerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). El este expert în dezarmare şi specialist în luptă împotriva proliferării nucleare, transmite AFP.

Considerat candidatul ţărilor occidentale, acesta va prelua în decembrie funcţia egipteanului Mohamed ElBaradei, care a renunţat să mai candideze la un al patrulea mandat de patru ani.

Într-un interviu pentru AFP, acordat în luna februarie, el şi-a asumat faptul că AIEA are un rol nu numai tehnic, dar eminamente politic, mai ales în dosare ca cel al Iranului, Siriei sau Coreei de Nord.

Născut la doi ani după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial în Japonia, la 9 mai 1947, Amano a studiat dreptul şi a intrat în Ministerul de Externe în 1972, unde s-a impus ca expert în dezarmare.

A condus serviciile pentru ştiinţă, apoi cel pentru energie nucleară în 1993. În 1999, a fost numit director general adjunct pentru controlul armamentului şi chestiuni de cercetare în minister, apoi director în 2002.

În 2004, Amano a preluat conducerea departamentului pentru dezarmare, neproliferare şi ştiinţă, înainte de a fi delegat la AIEA.

Din septembrie 2005 este reprezentantul ţării sale la AIEA şi a asigurat preşedinţia Consiliului guvernatorilor, timp de doi ani.

În cadrul atribuţiilor sale, a participat mai ales la negocierile de revizuire a Tratatului de neproliferare în 1995, 2000 şi 2005, precum şi la negocierile de pregătire a revizuirii din 2010.

Yukiya Amano a studiat doi ani în Franţa Vorbeşte fluent limba engleză şi limba franceză. Este căsătorit şi a şi a fost consulul general al Japoniei la Marsilia. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite