Palestina: Amnesty International a acuzat Israelul pentru "privare de apă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palestina: Amnesty International a acuzat Israelul pentru "privare de apă"
Palestina: Amnesty International a acuzat Israelul pentru "privare de apă"

Amnesty International a acuzat, marţi, Israelul că îi privează pe palestinieni de rezervele de apă, permiţându-le în acelaşi timp coloniştilor israelieni din Cisiordania să profite de cantităţi "aproape nelimitate", transmite AFP.

Israelul limitează sever accesul la rezervele de apă din Teritoriile Palestiniene "păstrând controlul total asupra resurselor comune şi ducând politici discriminatorii", susţine organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, într-un raport.

"Israelul nu permite palestinienilor să aibă acces decât la o parte a resurselor comune de apă, situate cu precădere în Cisiordania ocupată, în timp ce coloniile israeliene ilegale primesc cantităţi practic nelimitate", scrie Amnesty.

Israelienii consumă de patru ori mai multă apă decât palestinienii, potrivit raportului. Această "inegalitate" este cu atât mai deranjantă în anumite regiuni din Cisiordania, unde coloniile folosesc de 20 de ori mai multă apă pe cap de locuitor decât palestinienii din localităţile învecinate, care supravieţuiesc cu 20 de litri pe zi.

"Piscine, peluze bine udate şi vaste exploataţii agricole irigate din colonii contrastează cu satele palestiniene învecinate ai căror locuitori trebuie să se lupte în fiecare zi pentru a-şi asigura necesarul de apă", continuă raportul.

Potrivit Ministerului israelian al Afacerilor Externe, Israelul repartizează în mod echitabil resursele de apă cu palestinienii.

În schimb, susţine Amnesty, palestinienilor nu li se permite să sape noi puţuri sau să le restaureze pe cele vechi fără a obţine un permis din partea autorităţilor israeliene. Numeroase drumuri din Cisiordania sunt închise sau limitate circulaţiei, ceea ce obligă camioanele-cisternă să facă ocoluri pentru a aproviziona satele care nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a apei.

Amnesty evaluează la circa 180.000-200.000 numărul palestinienilor fără acces la apă curentă în Cisiordania.

În Fâşia Gaza, ofensiva israeliană din iarna trecută a avariat rezervoarele de apă, puţurile, canalele şi staţiile de pompare, pagube care se adaugă impactului blocadei israeliene şi egiptene din teritoriu.

Sistemul de tratare a apelor uzate a fost afectat în mod special deoarece Israelul interzice importul de conducte şi alte echipamente metalice de teamă că ele ar putea fi utilizate la fabricarea rachetelor artizanale.

Pe coastele Fâşiei Gaza, marea şi plajele sunt poluate din cauza infiltrării provenind din canale.

În concluzie, Amnesty cere Israelului să "pună capăt politicilor discriminatorii şi să ridice imediat toate restricţiile impuse palestinienilor" pentru a le permite un acces echitabil la rezervele de apă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite