Interdicţia cumulului pensie-salariu ar putea fi înlocuită cu impozitul progresiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Senatului urmează să se pronunţe prin vot asupra posibilităţii eliminării interdicţiei de cumul al salariului cu pensia şi introducerea în loc a unei impozitări progresive, informează NewsIn. Asupra acestei variante liberalii, social-democraţii şi udemeriştii deja s-au pus de acord în Comisia de muncă.

În varianta Guvernului, persoanele ale căror pensii depăşesc valoarea salariului mediu brut pe economie şi care primesc în acelaşi timp salariu de la stat trebuie să opteze pentru una dintre cele două forme de remunerare în 15 zile de la adoptarea proiectului de Lege în Parlament.

Cei care sunt în situaţia interzisă de Lege, trebuie să opteze, în cele 15 zile, între suspendarea plăţii sumei pensiei nete care depăşeşte nivelul salariului mediu brut sau menţinerea pensiei, dar încetarea raportului de muncă.

Proiectul transmis de Guvern Parlamentului prevede ca dată de intrare în vigoare 1 iunie 2009.

Raportul Comisiei de muncă modifică însă intenţia Executivului şi lasă posibilitatea cumulului, dar introduce impozitarea progresivă. Astfel, dacă nivelul pensiei nete este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impozitează cu 16%. Dacă nivelul pensiei nete încasate este mai mare decât salariul mediu brut pe economie, dar mai mic sau egal cu 4 salarii medii brute, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impozitează cu 30%.

Dacă nivelul pensiei nete încasate este mai mare decât nivelul a 4 salarii medii brute pe economie, dar mai mic sau cel mult egal cu 8 astfel de salarii, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impozitează cu 60%.

Dacă nivelul pensiei nete încasate este mai mare decât nivelul a 8 salarii medii brute pe economie, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impozitează cu 80%.

În aceste condiţii, restul prevederilor Guvernului, legate de optarea pentru un tip de venit sau altul, nemaifiind necesară, sunt eliminate. În plus, noua lege propusă de Comisia de muncă va avea ca termen de intrare în vigoare prima zi a lunii următoare publicării textului în Monitorul Oficial. Ministerul Finanţelor ar urma să emită normele de aplicare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite