Interceptările telefonice ale poliţiştilor şpăgari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mafia permiselor auto obţinute fraudulos în Argeş era alimentată cu mii de euro, dar şi cu miei, brânză şi pastramă. Datele din dosarul poliţiştilor şpăgari din Argeş scot la iveală că mulţi aspiranţi la obţinerea permisului de conducere abia ştiau alfabetul.

Ancheta privind obţinerea frauduloasă a peste 3.000 de permise auto în Argeş a dus la trimiterea în judecată a 28 de persoane.

Printre aceştia se numără şeful de la Permise Auto Argeş, comisarul-şef Gheorghe Vlăsceanu, dar şi adjunctul său, comisarul-şef Vasile Voinea. Acuzaţi de luare de mită, cei doi ofiţeri superiori luau, conform DNA, şpăgi de ordinul miilor de euro pentru a facilita obţinerea unui permis de conducere.

Se mulţumeau uneori şi cu un miel, pastramă sau o bucată de brânză. Candidaţilor li se dădeau chestionarele de la „sală“ bifate corect, iar la traseu - fie nu mai erau chemaţi, fie conduceau câţiva metri şi obţineau permisul auto.

Cei care voiau carnet de conducere şi pentru motociclete erau ţinuţi în şa de către examinator.

Carnet pe carne fragedă

Comisarul-şef Gheorghe Vlăsceanu prefera „negocierile“ mai mult prin sms. Neguţ Gheorghe, care intermedia obţinerea permiselor auto, i-a trimis un sms lui Vlăsceanu: „Şefu’, ce s-a întâmplat cu ăla de astăzi, că n-a luat sala“.

Vlăsceanu îi explică telefonic: „De prost. Spune-i, de prost. De prost. Să nu mai vii cu… animale aiurea“. Neguţ însă îi cere înapoi şpaga lui Vlăsceanu. Iniţial, comisarul-şef îi transmite că-i înapoiază banii, însă, după alte replici, îi spune „te duci, împrumuţi şi vii mai târziu (…) te duci şi rezolvi problema tu. Şi nu mai vii cu aşa ceva aici“.

Într-o altă convorbire telefonică, Vlăsceanu este rugat de Neguţ să-l „aranjeze“ pe nepotul său.

„Mi-ar trebui nişte materie primă“, “bă, de aia fragedă… vreau din aia crudă, două kile de roşii, două de castraveţi, un kil de căpşuni şi unu de cireşe“, îi transmite Vlăsceanu.

Mielul, brânza şi pastrama

Un alt intermediar i-a trimis sms comisarului Vlăsceanu pentru a şti ce doreşte „şefu’“.

„Şefu’, să-mi spuneţi sâmbătă ce să vă aduc, vă mulţumesc, să trăiţi“. A doua zi după ce a obţinut permisul auto, intermediarul a revenit cu un sms la comisarul Gheorghe Vlăsceanu:  „Şefu’, să trăiţi, v-am adus miel şi pastramă, să-mi spuneţi dacă mai doriţi ceva“.

Dictarea comisarului Vasile Voinea

Adjunctul de la Permise Auto Argeş, comisarul Vasile Voinea, modifica câte două răspunsuri când constata că unii candidaţi rezolvau perfect grila la examenul teoretic. „Ia să mai băgăm una aici din top“, spunea Voinea, astfel încât să nu intervină bănuieli la un eventual control.

De asemenea, comisarul Voinea i-a indicat investigatorului sub acoperie cum  să completeze corect întrebările:  „E «A»!“, „Atât!“, „Mai repede!“, „Aşa, «B»! Eu îţi zic! Pune acolo!“.  Întrucât investigatorul s-a prefăcut că greşeşte, aşa cum rezultă din imaginile video, acesta l-a lovit în cap, admonestându-l: „Ce ţi-am spus eu! Bagă-ţi minţile în cap! Ori eşti nebun la cap!“.

1.600 de euro - pentru ţigani

Voinea, supărat că un intermediar de-al său îi aducea candidaţi de etnie rromă, l-a sunat pe acesta: „Ţiganii tăi şi cu şase clase, noi am mai discutat ceva, nu? Ţi-aduci aminte. Nu am spus noi că îmi aduci normal, nu de ăsta?“. Voinea îi pune în vedere „deci, aici fără unu, şapte (n.n. - 1.700 de euro) nici nu vii! Nici nu vii! Da, ca să ştii!“, după care  intermediarul a afirmat „îl sun (n.n. - referire la candidatul de etnie rromă care făcea obiectul discuţiei)“.

După numai câteva minute, intermediarul revine: „Şefu’, am vorbit cu băiatul meu (n.n. - referire la candidatul respectiv) şi dă unu, şase (n.n. - 1.600 de euro) că nu a ştiut, şi ştiţi cum e cu ăştia“. Voinea acceptă suma, spunând „bine, ho, ho! Să aduci caşcavalul, dar nu mai face chestii de ăstea, că iar mă superi, să ştii!“.

image

Nu ne certăm. Îţi fac câţi vrei. Poate să fie cel mai frumos român din lumea asta! Brad Pitt, dacă vine şi nu ştie să citească, nu ţi-l fac! Nu contează că e ţigan sau ăla! Dacă ştie să scrie, i l-am făcut!

image


Vasile Voinea
adjunct Permise Auto Argeş

„4.500 de euro, şi nu mai stai la traseu“

Unul dintre intermediari în „fabrica de permise auto“, Eduard Dumitrescu, i-a prezentat unui investigator sub acoperire preţul pentru un permis de şofer profesionist: „Patru mii cinci sute! Nu te mai costă nimic, frate! A, B, C, E, intri-n sală.

Îţi faci punctele ce le-am discutat, nu mai stai nici la traseu, a doua zi vii să-ţi iei permisul“. „Numără-mi şi caşcavalu’, mi l-ai adus? Duc dosarul, frate-meu, caşcavalul la om (referire la Vasile Voinea) şi vineri dimineaţă eşti la examen“, mai spunea Dumitrescu în discuţia avută cu investigatorul sub acoperire.

Dumitrescu susţine că le-ar fi dat poliţiştilor din Argeş „două sute de mii de euro de căciulă, părerea mea, pe-o lună!“

Preotul din Vedea: „Să nu mănânci vreo literă că vede că eşti analfabet“

image

Unul dintre „combinatorii“ de seamă pentru obţinerea frauduloasă a permiselor de conducere era preotul din comuna Vedea (Argeş).

Preotul Laurenţiu Floroiu (foto) a fost interceptat în timp ce discuta cu investigatorul sub acoperire Cristinel Feraru, pe care-l asigura că-i va facilita obţinerea permisului de conducere: „A, B, C, D şi E înţelegi? Examen, tot, tot, tot, adică tu să pleci cu permisul în mână, cu toate alea, cu băgat dosare, cu toate, că peste tot se sare la cap, deci ca să ştii despre ce e vorba, peste tot se sare la cap să plăteşti...“.

Floroiu i-a pretins lui Feraru bani pentru  obţinerea permisului: „Deci, în totalitate, ca tu să ai permisul în mână cu toate gradele, cum ai spus tu, te costă 4.000 de euro, fără banii ăştia nu am ce să-ţi fac (...) e grabă maximă, totală, pentru că e cam pe ultima sută de metri“.

Răspunsurile la „chestionarul cu poze“

Preotul i-a explicat lui Feraru cum chestionarele de la examenul teoretic pentru permis au însemnate răspunsurile corecte: „Chestionaru’ care citeşti după el, cu poze... vezi un punct în dreptu’ la ăla! Pac! Tu aici!... Vezi un punct la «B»! Pac, aici! La trei. Eu ţi-am arătat cum vin punctele, în faţa cui, care e bună! Să fii atent la copiat, dacă e vorba de copiat! Dacă nu, mai e o altă variantă, să‑ţi arate pe degete! Un deget «A-u», două degete «B-u», trei degete «C-u»...“.

De asemenea slujitorul Domnului i-a învăţat pe doi candidaţi analfabeţi ce să scrie la rubrica instructorului auto cu care ar fi făcut orele de condus: „Tinca, T...I...N...C...A, Constantin... De fiecare dată scrii de cinci ori cuvântu’, să nu mănânci vreo literă, că dacă ai mâncat vreo literă, vede că eşti analfabet...“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite