Întâlnire la vârf Merkel – Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi grei ai Europei s-au reunit, ieri, în Bavaria pentru a discuta despre energie şi combaterea schimbărilor climatice Cancelarul german Angela Merkel a promis sprijin preşedintelui

Cei doi grei ai Europei s-au reunit, ieri, în Bavaria pentru a discuta despre energie şi combaterea schimbărilor climatice

Cancelarul german Angela Merkel a promis sprijin preşedintelui francez Nicolas Sarkozy în chestiunile sensibile ale preşedinţiei UE, pe care Franţa o preia în trei săptămâni.

"Germania va susţine preşedinţia franceză a UE cu toate resursele sale, la fel cum Nicolas Sarkozy a sprijinit preşedinţia germană a UE, în prima parte a lui 2007", a spus Merkel.

Miniştrii de externe, ai apărării, ai economiei şi ai mediului din cele două ţări au fost prezenţi, ieri, la o întâlnire în oraşul Straubing, din Bavaria, unde s-a desfăşurat tradiţionala şedinţă comună de guvern, ce are loc bianual, începând din 2003.

Berlinul sprijină iniţiativele Franţei

În condiţiile în care Franţa va prelua preşedinţia UE la 1 iulie, Merkel a declarat că Sarkozy poate conta pe ajutorul Berlinului în chestiunile sensibile, precum protecţia împotriva schimbărilor de climă şi reformele instituţionale ale UE.

Într-un interviu acordat cotidianului "Straubinger Tagblatt", Merkel s-a declarat favorabilă iniţiativei lui Sarkozy de a stabili o politică europeană comună privind imigraţia şi azilul.

Energia, inclusiv preţurile în creştere la gaz şi petrol, şi încălzirea globală au fost prioritare pe agenda întâlnirii. Este de aşteptat ca preşedinţia franceză a UE să facă presiuni pentru implementarea legilor privind limitarea emisiilor de gaze.

Dispută pe tema limitelor de CO2

Berlinul se opune planului de limitare a emisiilor, deoarece autovehiculele fabricate de firmele germane - precum BMW, Daimler şi Porsche - sunt în general mari, luxoase şi produc o mare cantitate de emisii.

Franţa sprijină legislaţia deoarece fabricanţii francezi de automobile, cum ar fi Peugeot şi Renault, produc maşini mai mici care poluează mai puţin. Comisia Europeană doreşte să forţeze producătorii de automobile să reducă emisiile de CO2 la 120 de grame/km pentru mărcile produse până în 2012.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite