Oaie la proţap şi manele pentru rromii de pe Insuliţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de etnici din Târgu-Jiu, dar şi din alte judeţe s-au întâlnit la paranghelie

Conferinţa semestrială a Uniunii Romilor Creştini din România a adunat aseară la Târgu-Jiu aproape o mie de persoane venite din 15 judeţe. După câteva ore de prezentare a situaţiei tiganilor a început petrecerea. Criza economică pare să fi să-i fi afectat şi pe aceştia. Nu au mai fost tot soiul de mâncăruri ca altă dată, iar pe insuliţă nu şi-au mai făcut apariţia maşini de ultimă oră şi  etnici plini de aur sau haine scumpe.
Au spus în cor Tatăl nostru
 „Moderatorul“ conferinţei a fost Ion Mihai, zis „Ministru“ care i-a rugat pe rromi să intoneze sau să asculte „cele trei imnuri ale ţărişoarei“. Este vorba despre imnul României, intonat preţ de câteva secunde, imnul ţiganilor, când toată adunarea „s-a rupt în figuri“ şi Tatăl Nostru. Rromii au amplasat un cort unde au fost aşezaţi reprezentanţi ai instituţiilor din judeţ. Vântul a început să bată puternic, iar cortul nu era foarte bine fixat, motiv pentru care aproape a fost zburat în capetele invitaţilor. După aceste peripeţii, autorităţile locale au primit diplome, apoi copiii rromi, pregătiţi de Lidia Pârvulescu, au avut un moment artistic.

Muzică lăutărească şi mâncăruri tradiţionale


La conferinţă au participat şefi de organizaţii din judeţe precum Vrancea, Constanţa, Călăraşi, Suceava, Botoşani, etc. Ministru’ a declarat că anul acesta urmăreşte obţinerea a două milioane de euro din fonduri externe pentru proiecte care să-i ajute pe etnici.
Ion Bobu, preşedinte al Uniunii Romilor Creştini din România, filiala Gorj, a declarat că anul acesta se simte criza economică. „Se simte într-adevăr criza economică. Este prima dată când am organizat conferinţa în aer liber. Se va servi oaie la proţap, tocăniţă şi sarmale. Au fost perioade când aveam mai multă mâncare, mai multe feluri. Noi suntem mulţumiţi că a avut loc“, a spus Bobu.

Distracţie  până în miez de noapte


Invitaţii din alte judeţe au fost încântaţi şi ei de existenţa evenimentului. „Îmi place foarte mult să vin aici. Este un oraş foarte frumos. Manifestarea este foarte interesantă şi productivă. Ar trebui să se facă în mai multe judeţe. La mine nu prea este aşa, vin cu plăcere aici. O să rămân şi la petrecere pentru că, de obicei, este foarte frumos“, a spus Nae Sinel, viceprimar la Călăraşi. Rromii au fost fericiţi că au găsit un nou motiv de petrecere: „Ne distrăm foarte bine. Avem muzică, băutură. Este foarte bine pentru că avem posibilitatea să ne mai vedem cu fraţii noştri din alte părţi“, a spus Iorgu Ion, un rrom ce renunţase deja la cămaşă, anunţându-se o noapte albă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite