Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va fi condus de un preşedinte executiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Oprea şi Gheorghe Petrov, în redacţia ADS Cluj
Marius Oprea şi Gheorghe Petrov, în redacţia ADS Cluj

Guvernul a hotărât astăzi că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc să fie condus de un preşedinte executiv, urmând ca rezultatele obţinute în activitate să fie evaluate de un consiliu ştiinţific constituit din 14 membri, personalităţi ale lumii academice.

Preşedintele executiv va avea tot un mandat de cinci ani şi va fi numit şi eliberat din funcţie prin decizie a primului-ministru.

Legislaţia în vigoare stabilea că Institutul este condus de un preşedinte.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a transmis, săptămâna trecută, premierului Emil Boc că Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc trebuie să funcţioneze în continuare cu liberalii Marius Oprea, respectiv Dinu Zamfirescu la conducere.

El a apreciat că ar fi "culmea penibilului" dacă Guvernul lui Traian Băsescu îi va schimba pe cei doi din fruntea acestor institute.

Marius Oprea a fost preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR). Printr-o hotărâre de Guvern din 25 noiembrie 2009, IICCR a comasat prin fuziune cu Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc. Astfel a fost înfiinţat, în subordinea premierului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) celelalte două institute desfiinţându-se.

Preşedintele Institutului nou înfiinţat urmează să fie numit de prim-ministru. Momentan, conducerea este asigurată de Marius Oprea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite