Institutele de cercetare nu mai primesc bani de la stat de la 1 ianuarie 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutele de cercetare nu mai primesc bani de la stat de la 1 ianuarie 2010
Institutele de cercetare nu mai primesc bani de la stat de la 1 ianuarie 2010

Guvernul a decis astăzi care sunt agenţiile care vor fi restructurate şi numărul posturilor reduse. La finalul şedinţei de Guvern, ministrul Economiei Adriean Videanu a anunţat că începând cu 1 ianuarie 2010 cele 14 institute naţioanle de cercetare nu vor mai primi niciun ban de la bugetul de stat, urmând ca acestea să se descurce din contractele câştigate.

După ce miniştrii au anunţat restructurările care au loc în propriile ministere, premierul Emil Boc a explicat necesitatea restructurării agenţiilor guvernamentale prin faptul că existau foarte multe astfel de instituţii care erau stat în stat.

"Ar fi fost bine dacă aceşti bani ar fi fost utilizaţi în interesul public, dar îi utilizează discreţionar, fără să ţină cont de ceea ce înseamnă interesul public", a afirmat premierul, după şedinţa de Guvern în care s-a discutat despre restructurarea instituţiilor de stat.

Boc a afirmat că avantajul major al acestor restructurări este acela că se economisesc bani la bugetul de stat prin faptul că se preiau şi banii proprii pe care îi aveau aceste agenţii. "Ei foloseau banii pentru salarii disproporţionat de mari în raport cu restul, iar de celaltă parte făceau cheltuieli foarte mari", a adăugat Boc.

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Adriean Videanu a anunţat restructurarea agenţiilor aflate în subordinea Ministerului Economiei:

  • Activităţile care se suprapun ale Agenţiei pentru Deşeuri Radioactive şi a celei Nucleare vor fi comasate.
  • Competenţele Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei vor intra la Agenţia de Reglementare în Domeniul Energiei.
  • Toate cele 14 institute naţionale de cercetare din subordinea Ministerului Economiei nu vor mai primi, de la 1 ianuarie 2010, subvenţii de la bugetul de stat, urmând să lucreze pe baza comenzilor pe care le au. O parte dintre acestea vor fuziona în 2 institute mari de cercetare şi prognoză care vor avea ca domenii de activitate industria şi energia.
  • Se va reduce cu 20% personalul de la Biroul Român de Metrologie şi de la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR.
  • Pe tot parcursul anului 2009 vor fi disponibilizaţi circa 10.200 de oameni din societăţile şi companiile naţionale aflate în subordinea Ministerului Economiei.Un număr de 30 de societăţi şi companii naţionale din subordinea ME îşi vor continua restructurarea, astfel că până la sfârşitul anului vor mai fi daţi afară încă 5.400 de angajaţi, în afară de cei 4.800 cât au fost daţi până în prezent.
  • Agenţia Româna pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale se va uni cu Unitatea Unitatea de Management a Proiectului închideri de mine şi cu Unitatea de Management a Proiectului - UMP - RSE - ARDDZI.
image

Ministrul de Interne, Dan Nica a anunţat că:

  • Ministerul Administraţiei şi Internelor va restructura cele 1.225 de posturi care au fuseseră deja blocate, urmând să facă în acest fel o economie de 75 de milioane de lei pe an.
  • Prin comasarea unor instituţii din subordinea MAI se va face o reducere a funcţiilor de conducere, vor fi mai puţini angajaţi în diverse servicii.
  • Agenţia Naţională Antidrog, Agenţia împotriva Traficului de Persoane şi Centrul de Cooperare Poliţienească au trecut la Inspectoratul General al Poliţiei.
  • Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici se comasează cu Institutul Naţional de Administraţie.
  • Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanei se comasează cu Centrul Naţional de Administrarea Bazelor de Date pentru Evidenţa Persoanei şi vor funcţiona la nivel de direcţie în cadrul MAI.
image

La Ministerul Agriculturii, agenţiile care operează cu fonduri europene nu se desfiinţează, a anunţat ministrul Ilie Sârbu.

    

  • În urma comasării a 10 agenţii aflate în subordinea Ministerului Agriculturi vor fi restructurate 1.220 de posturi. Astfel, dintre cele 31 de structuri, Ministerul Agriculturii va rămâne cu 21.
  • Agenţiile din subordinea MAPDR care operează cu fonduri europene nu vor face disponibilizări de personal, aici fiind încă nevoie de oameni. Printre acestea se numără şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.
  • Personalul  Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi al  Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF)se va reduce cu 20% personalul.
  • Agenţia Naţională pentru Consultanţă şi oficiile din subordine vor constitui scheletul pentru camerele agricole.
  • Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie rămâne în aceeaşi formulă, însă în subordinea ei va trece şi Autoritatea Hipică Română.
  • Societatea Naţională de Produse Agricole se va desfiinţa.
  • Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) va fi transferată la AVAS pentru privatizare.
image

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anunţat că în urma reorganizării agenţiilor din subordine vor fi disponibilizaţi circa 627 de oameni.

  • Săptămâna viitoare vor fi reluate discuţiile cu reprezentanţii sindicatelor în privinţa situaţiei în companiile CFR Marfă, CFR Infrastructură şi CFR Călători unde, până în prezent, au fost disponibilizate 4.986 persoane. 
image

La Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei se renunţă la 271 de posturi, dintre care 240 erau bugetate

  • Ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei , Vasile Blaga, a anunţat că va comasa trei dintre cele şase structuri din subordinea ministerului pe care îl conduce şi va reorganiza o alta, adăugându-i o nouă Direcţie, stfel sunt restructurate 271 de posturi, dintre care 240 erau bugetate.
  • "Avem în acest moment şase structuri aflate în coordonare, respectiv Agenţia Naţională pentru Locuinţe, Compania Naţională pentru Investiţii, Centrul Naţional pentru Reducerea Riscului Seismic, Centrul de Documentare pentru Construcţii, Arhitectură, Urbanism şi Amenajarea Teritoriului CDCAS, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Urbanism şi Amenjarea Teritoriului - URBANPROIECT Bucureşti şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Constructii şi Economia Construcţiilor INCERC Bucureşti. Ultimele trei se reorganizează, practic se desfiinţează, şi ia fiinţă Institutul Naţional de Cercetare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Durabilă, cu 330 de posturi", a explicat ministrul Vasile Blaga.
  • Centrul Naţional pentru Reducerea Riscului Seismic se reorganizează în Centrul Naţional pentru Cercetare, Dezvoltare, Protecţia Constucţiilor la Acţiuni Seismice şi Alunecări de Teren şi va avea 17 posturi.
  • Ministrul a arătat că economia la bugetul ministerului este de 1,031,000 lei pe lună.
image

MCSI a desfiinţat ASSI

  • Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Gabriel Sandu, a anunţat desfiinţarea Agenţiei pentru Serviciile Societăţii Informaţionale (ASSI)
  • La MCSI se reduc posturile aproape cu jumătate, astfel că din totalul celor 684 de posturi disponibile în cadrul ministerului, se reduc 314.
image

Bazac: se vor restructura 627 de posturi din Ministerul Sănătăţii şi instituţiile subordonate

  • Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat o reducere de 627 de posturi din cadrul ministerului şi a instituţiilor subordonate acestuia, cadrele medicale nefiind afectate de disponibilizări.
  • Cele mai mari reduceri se vor face în cadrul direcţiilor de sănătate publică - 304 angajaţi, şi al Agenţiei Naţionale a Medicamentului - 151 de posturi.
  • De asemenea, vor fi disponibilizaţi 29 de angajaţi în cadrul Ministerului Sănătăţii, 37 la Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, 29 la Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale 22 la Oficiul Central de Stocare pentru Situaţii Speciale, 50 la Centrul de Sănătate Publică Tg. Mureş şi 5 la Centrul de Sănătate Mintală.
  • Procentual, în fiecare dintre aceste instituţii se vor opera reduceri cuprinse între 10% şi 24%, după caz.
image

La Ministerul Mediului vor rămâne 8 agenţii din 11, iar economia la buget va fi 16,88 milioane lei

  • Ministerul Mediului va micşora numărul de agenţii din subordine de la 11 la 8 şi va reduce 444 de posturi, din care numai 31 sunt ocupate în prezent, iar economiile la buget generate de această măsură se cifrează la 16,879 milioane lei, a declarat, astăzi, ministrul de resort Nicolae Nemirschi.
  • Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării vor fi comasate în Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului.
  • Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, din subordinea Administraţiei Naţionale Apele Române, va fi comasat cu Administraţia Naţională de Meteorologie, rezultând Administraţia Naţională de Hidrologie şi Meteorologie.
  • Agenţia Naţională pentru Arii Protejate, care în prezent există "doar pe hârtie" şi care avea prevăzute 150 de posturi, va fi transformată în departament în cadrul Ministerului Mediului şi va funcţiona cu 15 angajaţi.
image

Ministrul Educaţiei economiseşte 12 milioane de lei pe an prin reducerea a 401 posturi

  • Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat o reducere de 401 posturi din cadrul instituţiilor subordonate, reprezentând o economie de 12 milioane de lei pe an.
  • Agenţia de Credite pentru Studenţi şi Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Străinatate vor fi comasate în Agenţia de credite şi burse pentru studenţi şi Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar se va restructura şi va intra în structura Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.
  • Două centre care vizau formarea continuă a profesorilor, de la Mediaş (pentru limba germană) şi Bucureşti (pentru învăţământul preuniversitar) vor fi unite într-o singură structură.
image

MFP va desfiinţa 477 de posturi şi va închide 50 de agenţii pentru a economisi lunar 500.000 lei

  • Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a anunţat astăzi că va desfiinţa 50 de administraţii teritoriale de la nivel comunal şi orăşenesc precum şi 477 de posturi bugetate, făcând astfel o economie de 500.000 lei lunar.
  • "În urma consultării cu experţii FMI am decis să reorganizăm activitatea ANAF. Vom desfiinţa 477 de posturi, dintre care 440 erau ocupate şi vom desfiinţa 46 de administraţii teritoriale la nivel comunal, respectiv cele care nu au trezorerii. Totodată, vom desfiinţa 4 agenţii teritoriale orăşeneşti. În total, 50 de astfel de agenţii, echivalentul a 477 de posturi. Economiile lunare la buget, ca urmare a luării acestor măsuri, vor fi de 500.000 de lei", a precizat ministrul Finanţelor.
  • În perioada următoare va avea loc o redistribuire a personalului şi că o serie de angajaţi vor fi transferaţi către direcţiile din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ce se ocupă cu combaterea fraudei şi a rambursării ilegale de TVA.
  • Excedentul obţinut de instituţiile care se autofinanţează va fi preluat la bugetul de stat.
  • Ministrul Finanţelor a anunţat că în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie nu va încasa salariul aferent unui număr de 10 zile şi că nu îşi va lua concediu în această perioadă.    
image


La Ministerul pentru IMM-uri se restructurează 260 de posturi

  • Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MIMMCMA) va restructura 260 de posturi, obţinându-se o economie de 3,313 milioane lei, a declarat ministrul de resort, Constantin Niţă.
  • "Din punct de vedere al restructurării, noi am cumulat Centrul Român pentru Promovarea Comerţului cu Agenţia Română pentru Investiţii Străine şi crearea Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi a Investiţiilor Străine", a spus ministrul Niţă.
  • Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM va rămâne, dar va exista o restructurare de zece posturi şi vor rămâne numai 21 de posturi, plus oficiile teritoriale.
  • "Am avut Centrul de Formare şi Management pentru Comerţ, care de fapt nu a existat, sau a existat cu două persoane, să spun aşa, şi va fi desfiinţat. S-a dorit acolo formarea unui centru împreună cu sindicatele şi cu o societate privată într-un parteneriat public-privat, dar din păcate nu a funcţionat acest lucru şi, sigur, se va desfiinţa", a declarat Constantin Niţă.
  • Cele două mari entităţi ale MIMMCM, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), care sunt instituţii obligatorii şi au corespondenţe în Uniunea Europeană, vor fi restructurate cu 40 de posturi şi respectiv 63 de posturi.
image

Ministerul de Externe are nevoie să angajeze personal


    

  • Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a anunţat că va reduce 86 de posturi din instituţiile din subordine, realizând o economie de 300.000 de euro pe an, precizând, însă, că nu va face disponibilizări în interiorul MAE, unde ar trebuie să mai facă angajări.
  • Agenţia Naţională de Control al Exporturilor (ANCEX) se va reorganiza ca direcţie în cadrul MAE şi va rămâne cu 25 de posturi din cele 45.
  • Redacţia publicaţiilor pentru străinătate va rămâne cu 42 de posturi din 60 şi se va reorganiza ca direcţie în cadrul MAE.
  • Institutul Diplomatic Român va rămâne ca entitate individuală, dar personalul acestuia se va reduce cu 40%, de la 60 de angajaţi la 36.
  • Centrul pentru românii de pretutindeni va rămâne cu 70 de posturi din 89.
  • În ceea ce priveşte reducerea posturilor diplomatice din exterior, Cristian Diaconescu a precizat că vor fi eliberate cele care "nu se mai justifică sub aspectul activităţii diplomatice", urmând ca unele să fie redistribuite din Europa în zona Asiei Centrale şi a Orientului Mijlociu.
image


Ministerul Muncii economiseşte 30 milioane de lei


    

  • Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a anunţat că aparatul central al ministerului nu suferă modificări, iar ANOFM nu este afectată de restructurare. Ministerul va economisi însă 30 de milioane de lei prin reducerea a 1.316 de posturi de la agenţiile aflate în subordine.


Vom reveni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite