Instanţa va decide soarta Rafinăriei „Steaua Română“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul va achita eşalonat datoriile pe care le are către Rafinăria “Steaua Română” Câmpina, dacă justiţia va da câştig de cauză rafinăriei, a promis ieri ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

 “Dacă statul are obligaţii către rafinărie, acestea vor fi plătite, însă atât timp cât vorbim de sume aflate în litigiu, lăsăm justiţia să se pronunţe“, a spus Pogea.

Ministrul a făcut această declaraţie în contextul în care sute de angajaţi de la “Steaua Română” au protestat ieri, pentru a treia zi consecutiv, la Bucureşti, în faţa Guvernului, supăraţi că rafinăria se va închide dacă nu va primi banii de la datornici, iar ei vor rămâne pe drumuri.

Rafinăria “Steaua Română” din Câmpina are de recuperat 41 de milioane de lei de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), sumă care  reprezintă plata TVA-ului pentru ţiţeiul exportat în perioada august 2007- decembrie 2008.

În cazul în care Guvernul nu dispune de aceşti bani “să dea o garanţie guvernamentală Petromului, astfel ca acesta să ne poată livra ţiţei”, a propus  directorul rafinăriei, Nicolae Bucur. Rafinăria a fost oprită la 1 ianuarie, după ce Petrom a sistat livrările de ţiţei şi a reziliat, la jumătatea lunii februarie, contractul de vânzare-cumpărare pe anul în curs.

Potrivit declaraţiilor lui Nicolae Bucur, rafinăria înregistrează pierderi de 7,5 milioane lei pe lună dacă nu are activitate. El a precizat că va face demersuri şi pentru a recupera alte datorii de aproximativ 10 milioane de lei de la Electrocentrale Oradea şi CET Iaşi. Până când rafinăria nu va primi ţiţei de la Petrom protestele vor continua, a dat asigurări Bucur. Angajaţii rafinăriei îşi dau întâlnire săptămâna viitoare marţi şi miercuri, în faţa Palatului Cotroceni.

Proteste şi la Tulcea

De luni, peste 500 de tulceni angajaţi la combinatul Feral protestează zilnic timp de o oră în faţa Prefecturii, nemulţumiţi că societatea Transelectrica SA nu a emis până în prezent avizul de racordare a unităţii economice la reţeaua de energie electrică, blocându-i activitatea.  A mai contribuit Cristian Dogaru 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite