Instanţa a trimis mandatul de executare a pedepsei dispuse în cazul lui Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa supremă a trimis la Tribunalul Bucureşti mandatul de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul lui Adrian Năstase, iar după ce va ajunge la Poliţia Capitalei, va fi pus în aplicare.

Surse judiciare au declarat, miercuri seară, pentru Mediafax, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis la Tribunalul Bucureşti, în jurul orei 20.00, mandatele de executare a pedepselor dispuse în dosarul „Trofeul calităţii".

Tribunalul Bucureşti, instanţa de executare, va trimite mandatele la Poliţia Capitalei, iar poliţiştii de la Serviciul Urmăriri le vor pune în executare, dacă Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi condamnaţi în dosarul „Trofeul calităţii" nu se vor prezenta în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv.

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare cu executare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi după ispăşirea pedepsei. În cazul acesteia, Completul de cinci judecători a înlăturat sporul de un an de închisoare dispus în prima decizie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, fiindu-i astfel redusă pedeapsa iniţială cu un an.

Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, Marina Ioana Popovici a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, iar soţul acesteia, Bogdan Popovici, va executa şase ani de închisoare.

Completul de cinci judecători a menţinut celelalte dispoziţii dispuse de instanţa de fond care a judecat dosarul „Trofeul calităţii".

Decizia în dosarul Trofeul Calităţii este definitivă şi urmează să fie pusă în executare.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, el fiind acuzat atunci de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Adrian Miclescu, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că după condamnarea definitivă în dosarul „Trofeul calităţii" va fi făcută o sesizare la CEDO şi eventual decizia va fi contestată pe cale extraordinară, însă acestea nu duc la suspendarea pedepsei.

Avocatul a mai arătat că declararea unei căi extraordinare de atac nu suspendă sau împietează în vreun fel ducerea la îndeplinire a deciziei definitive contestate pe cale extraordinară.

Concret, pedeapsa de doi ani de închisoare cu executare primtă de Adrian Năstase nu va fi suspendată prin introducerea unei astfel de căi de atac.

Avocatul Miclescu a arătat că o decizie definitivă poate fi atacată cu o contestaţie în anulare atunci când judecata fondului, apelului sau a recursului a suferit vicii grave procedurale, iar revizuirea de fond poate fi introdusă atunci când cel sunt aduse probe noi, esenţiale, neştiute de niciuna din instanţele ce au dictat decizii de condamnare, probă sau probe de natură a schimba cursul procesul, judecăţii sau soluţionării.

Un alt avocat al lui Năstase, Ion Cazacu, a spus că este consternat de decizia în dosarul "Trofeul calităţii".

„O consider cea mai mare eroare judiciară de care eu am luat cunoştinţă, aşa că România va avea mult de plătit în urma contestării acestei decizii la CEDO", a spus Ion Cazacu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite