Instanţă: Lăsarea în libertate a primarilor din Jilava şi Snagov şi a vicelui CJ Ilfov ar crea un sentiment de insecuritate printre oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a motivat arestarea primarului din Jilava, Adrian Mladin, şi a celui din Snagov, Apostol Muşat, precum şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov, Gheorghe Roman, prin faptul că aceştia ar reprezenta pericol social şi ar crea un sentiment de temere şi insecuritate în rândul societăţii civile.

UPDATE ORA 14.30 Curtea Supremă de Justiţie a stabilit pentru maîine, la ora 12.00, procesul în care va lua în discuţie recursul făcut de cei doi primari şi de vicepreşedintele CJ Ilfov împotriva măsurii arestării preventive.

"Modul şi mijloacele în care se reţine că inculpaţii ar fi săvârşit infracţiunile pentru care sunt cercetaţi, gradul ridicat de pericol social concret al acestora sunt elemente de natură a crea convingerea instanţei că se impune luarea faţă de aceştia a măsurii arestării preventive",arată Curtea de Apel Bucureşti.


Dosarul a început de la denunţul omului de afaceri Florian Puiu, însă procurorii au o serie de probe audio-video, după ce i-au monitorizat pe Apostol Muşat, Gheorghe Roman, Ovidiu, Szasz (finul edilului din Jilava), dar şi cu notarii publici Eugenia Cuţaru şi Roxana Curpene, dar şi documentele privind temeiurile în cauză emise de Primăria Jilava şi de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov.


"În aprecierea existenţei pericolului pentru ordinea publică, Curtea are în vedere mai ales natura şi împrejurările concrete ale comiterii faptelor, calitatea de notari, primari, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, calităţi ce potenţează urmările negative ale acţiunilor lor asupra prestigiului de care ar trebui să se bucure orice funcţionar în exercitarea atribuţiilor de serviciu, consecinţele incontestabil negative ale acestui gen de fapte asupra încrederii publice în corectitudinea demersurilor funcţionarilor implicaţi într-o procedură judiciară şi rezonanţa socială a faptelor de corupţie la momentul actual", potrivit motivării Curţii de Apel Bucureşti.


Pericol social


Magistraţii arată că toate datele anchetei reliefează o gravitate şi un ecou al faptei suficiente pentru a justifica, la acest moment, aprecierea că prezervarea ordinii publice reclamă în mod necesar luarea unei măsuri preventive, astfel încât să se asigure în mod efectiv sentimentul de securitate ce derivă din promtitudinea reacţiei organelor judiciare în faţa faptelor de corupţie, cât şi buna desfăşurare a urmăririi penale.


Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Gheorghe Roman (UNPR), primarul din Snagov, Apostol Muşat (PDL) şi cel din Jilava, Adrian Mladin (UNPR), au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile într-unul dintre cele mai mari scandaluri cu terenuri.

Situaţia personală le-a scăpat pe notăriţe de mandate

Cele două notăriţe cercetate în acest dosar, Roxana Curpene şi Eugenia Cuţaru, nu au primit mandate de arestare preventivă, doarece Curtea de Apel Bucureşti a avut în vedere situaţia personală a acestora, lipsa antecedentelor şi buna conduită în societate  anterior faptelor. Roxana Curpene este o femeie singură şi are în grijă pe mama sa, care este o femeie  în vârstă şi suferă. Eugenia Cuţaru creşte singură copilul, în vîrstă de 13 ani. Cuţaru are mai multe probleme de sănătate, suferă de obezitate, diabet şi probleme cu inima. Cele două notăriţe au primit interdicţia de a exercita profesi, “oricum nu vor putea săvârşi alte infracţiuni  în domeniu”, au arătat judecătorii.


De asemenea, a mai fost arestat preventive şi Ovidiu Szasz, finul edilului din Jilava, Adrian Mladin.Alături de aceştia au mai fost reţinuţi notarii Eugenia Cuţaru şi Roxana Curpene,însă în cazul lor instanţa a decis interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. În această cauză, mai este cercetat şi Ion Scaeţeanu, un apropiat al primarului din Snagov, Apostol Muşat.


Conform procurorilor, în perioada martie - noiembrie 2011, primarii din Jilava şi din Snagov, vicepreşedintele CJ Ilfov şi Ion Scaeţeanu i-ar fi cerut unui denunţător peste 3,5 milioane de euro pentru a-i elibera documentele cadastrale pentru două terenuri, în suprafaţă de aproape 24 de hectare, situate în Jilava (Ilfov).


Şpagă după şpagă


Iniţial, Mladin i-ar fi cerut şpagă denunţătorului 500.000 de euro, din care, la 19 septembrie 2011, ar fi primit efectiv 50.000 de euro. Înainte a lua mita, edilul din Jilava l-a influenţat pe finul său Ovidiu Szacs să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunţătorul prin care acesta din urmă să-i cedeze drepturile asupra a două terenuri.

Întrucât Mladin nu a rezolvat rapid "problema", pe fir a intrat primarul din Snagov, Apostol Muşat, care, sub pretextul că este prieten cu edilul din Jilava, dar şi că are influenţă asupra directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov şi că, în virtutea acestei influenţe, ar putea să grăbească demersurile de obţinere a documentelor cadastrale. Muşat a cerut, la rândul său, mită de 1,1 milioane de euro. Apostol Muşar susţine acum că el este contactat zilnic de zeci de persoane, astfel că ar trebui să fie "mereu penal".


Pentru a ascunde şi a garanta obţinerea mitei, primarul Muşat l-a determinat pe Ion Scaeţeanu să întocmească, la notariat un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul. Scaeţeanu a încheiat contractul de împrumut pentru suma de 2.500.000 de euro.
Prin intermediul primarului Muşat, Gheorghe Roman, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, a pretins 100.000 de euro denunţătorului, lăsând să se creadă că are influenţă asupra directoarei Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite