Instanţa Supremă promite să încalce legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instanţa Supremă promite să încalce legea
Instanţa Supremă promite să încalce legea

Judecătorii ameninţă Executivul cu boicotarea alegerilor prezidenţiale, contrar atribuţiilor cu care sunt învestiţi legal. Consiliul de conducere al Instanţei Supreme a avertizat că va refuza să tragă la sorţi judecători în vederea constituirii Biroului Electoral Central.

Mai citeşte şi:

  • Magistraţii au obţinut salarii mai mari cu 20%
  • Avocaţii sunt nemulţumiţi de greva magistraţilor
  • Magistraţii de la DNA protestează muncind


Reprezentanţii Curţii Supreme invocă un „real conflict de interese“ cu Executivul, ameninţând cu boicotarea alegerilor prezidenţiale.

Ieri a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României. Conform actului normativ, din Biroul Electoral Central (BEC) vor face parte şi cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, desemnaţi de preşedintele Curţii Supreme prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, în termen de trei zile de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, respectiv 28 septembrie 2009.

Conflictul de interese

În cazul în care Executivul nu va aloca sistemului judiciar salariile solicitate, Instanţa Supremă va refuza desemnarea judecătorilor pentru BEC, motivând că a luat această decizie „pentru a nu crea suspiciuni cu privire la imparţialitatea magistraţilor, având în vedere numeroase litigii care există între judecători, pe de o parte, şi puterea executivă, pe de altă parte”.

Vicepreşedintele Curţii Supreme, Lidia Bărbulescu - care exercită atribuţiile şefului instituţiei după ieşirea la pensie a preşedintelui Instanţei Supreme, Nicolae Popa -, a declarat că atitudinea adoptată este în acord cu prevederile Convenţiei Europene, unde se precizează că asupra magistraţilor nu trebuie să planeze niciun fel de suspiciune în momentul exercitării funcţiei.

„Noi considerăm că există un real conflict de interese cu Executivul. Conform legii, entităţile aflate în litigiu nu mai pot avea niciun fel de relaţie. Urmează să consultăm din nou Consiliul de conducere”.

Obligaţi prin prisma funcţiei

image

Lidia Bărbulescu, vicepreşedintele Curţii Supreme, susţine că puterea judecătorească este în conflict de interese cu Guvernul Foto: Newsin



Viorel Şerban Stănoiu, fost judecător la Curtea Constituţională, consideră însă că Instanţa Supremă nu poate refuza desemnarea judecătorilor în BEC întrucât „este vorba despre o prestaţie datorată funcţiei pe care o au”. În ceea ce priveşte decizia Curţii Supreme de a boicota alegerile prezidenţiale în cazul în care Guvernul menţine Legea unică de salarizare, Viorel Şerban Stănoiu este de părere că „un posibil conflict de interese nu poate fi invocat cu această finalitate”.

Specialiştii în Drept Constituţional apreciază că în acest caz judecătorii refuză să aplice o dispoziţie legală, mai ales că invocarea conflictului de interese în acest caz este contrară legii, putându-se vorbi de un conflict constituţional - care poate fi mediat de preşedintele ţării sau „tranşat” de Curtea Constituţională.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite