Instanţa supremă a decis: Gigi Becali scapă de toate interdicţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instanţa supremă a decis: Gigi Becali scapă de toate interdicţiile
Instanţa supremă a decis: Gigi Becali scapă de toate interdicţiile

Europarlamentarul a scăpat de toate intedicţiile după ce completul de de 9 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a admis, vineri, recursul declarat de Becali împotriva deciziei de modificare parţială a controlului judiciar impus după eliberarea sa.

Citiţi şi:


Decizia instanţei definitivă

Gigi Becali s-a prezentat în istanţă fără avocat, pentru a-şi susţine recursul împotriva deciziei de luni prin care i s-a modificat parţial controlul judiciar, cerând ridicarea totală a obligaţiilor "ca o reparaţie morală".

Magistraţii Completului de 9 judecători i-au explicat că nu are posibilitatea de a se reprezenta singur şi i-au numit un avocat din oficiu.

"Am venit să mă reprezint singur, avocatul mi-a zis că pot, am venit să-mi spun oful în faţa a 9 judecători, pentru că deasupra dumneavoastră există doar Dumnezezeu", le-a spus Becali magistraţilor.

Becali a povestit din nou evenimentele din seara în care maşina i-a fost furată, cum a fost şantajat de hoţi şi subliniat faptul că nu înţelege cum este posibil ca procurorii să creadă declaraţia unui martor protejat cum este Sandu Geamănu.

Becali este "un infractor primar", "o persoană care a greşit o dată", a susţinut avocatul din oficiu al lui Becali şi că dosarul său este unul "fabricat, cu tentă politică".

Firul judecăţii lui Gigi Becali

  • 26 octombrie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să modifice condiţiile punerii în libertate sub control judiciar pentru Gigi Becali, impuse de Tribunalul Bucureşti. Acesta nu mai este obligat să se prezinte la poliţie, dar decizia poate fi atacată cu recurs la Completul de 9 judecători.


Magistraţii instanţei supreme au decis înlăturarea obligaţiei ce prevedea ca Gigi Becali să se prezinte la secţia de poliţie în raza căreia domiciliază conform unui program prestabilit sau ori de câte ori este chemat.

În schimb, Gigi Becali este obligat să se prezinte la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, au decis judecătorii. Magistraţii au menţinut celelalte obligaţii impuse de Tribunalul Bucureşti, ca de exemplu interdicţia de a se întâlni cu ceilalţi inculpaţi din dosarul sechestrării hoţilor maşinii sale.


  •  20 octombrie Avocatul lui Gigi Becali a cerut instanţei supreme ridicarea controlului judiciar pentru finanţatorul echipei Steaua, pe motiv că europarlamentarul nu mai poate influenţa desfăşurarea anchetei. Avocatul lui Gigi Becali, Bogdan Vlad, le-a explicat magistraţilor că, în condiţiile în care urmărirea penală a fost finalizată în dosarul în care europarlamentarul este acuzat de lipsire de libertate, acesta nu mai poate influenţa cursul anchetei. De asemenea, Bogdan Vlad a explicat că, prin ridicarea controlului judiciar, s-ar egaliza situaţia părţilor din dosar, având în vedere că numai lui Gigi Becali i se mai aplică măsuri restrictive.
  • 17 aprilie, când a decis punerea în libertate sub control judiciar, Tribunalul Bucureşti a stabilit că Gigi Becali trebuie să se prezinte la poliţie conform programului întocmit de secţia de poliţie pe raza căruia îşi are domiciliul şi să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi, de persoanele vătămate şi de membrii familiilor acestora.             
  • Cererea finanţatorului Stelei, adresată instanţei supreme, a fost formulată în contextul în care Poliţia Ilfov a anunţat că analizează imaginile filmate care îl prezentau pe Gigi Becali în acelaşi loc cu Ştefan Dediu şi Marcel Popa, deşi instanţa i-a interzis europarlamentarului să se vadă cu cei doi bodyguarzi, cercetaţi şi ei în dosarul sechetrării hoţilor maşinii finanţatorului Stelei. Poliţia Ilfov s-a autosesizat în cazul acestor filmări, deoarece instanţa îi interzisese lui Gigi Becali, în momentul eliberării, să aibă vreo întâlnire cu părţile implicate în dosar.
  • Televiziunile l-au surprins pe Becali împreună pe cei trei la meciul Stelei de pe 4 octombrie cu Gloria Bistriţa. Cu toate acestea, procurorii nu pot cere instanţei arestarea lui Becali decât după ce ar solicita Parlamentului European ridicarea imunităţii de care beneficiază europarlamentarul.
  • Avocatul lui Gigi Becali, Bogdan Vlad, a declarat, pe 5 octombrie că europarlamentarul nu a încălcat interdicţia impusă de instanţă. Avocatul a explicat că Becali a venit la stadion în calitate de spectator, iar Dediu şi Popa sunt angajaţi ai Clubului Steaua şi îşi făceau meseria, cei trei neîntâlnindu-se special pentru a discuta.
  • Dediu şi Popa s-au aflat la palatul lui Becali de pe Aleea Alexandru în noaptea în care Mihai Stoichiţă a fost numit antrenor principal al Stelei, iar apoi l-au însoţit  pe omul de afaceri până la reşedinţa sa din Pipera.
  • 26 iunie Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis recursul lui Gigi Becali împotriva sentinţei Judecătoriei Sectorului 1 şi au decis că acesta poate părăsi ţara, însă au păstrat celelalte interdicţii, printre care şi aceea de a se întâni cu celelalte persoane anchetate. Becali a fost eliberat din arest preventiv prin decizia Tribunalului Bucureşti din 17 aprilie, fiindu-i impuse, însă, mai multe interdicţii.


Gigi Becali a fost trimis în judecată vineri pe 16 octombrie, alături de 6 persoane, pentru lipsirea de libertate a hoţilor maşinii sale, procesul urmând să înceapă pe 17 noiembrie la instanţa supremă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite