Instalaţiile pentru schi, teroarea turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patruzeci de schiori au rămas blocaţi, ieri, la 20 de metri în aer deasupra brazilor, în Poiana Braşov. Este cel de-al treilea incident care afectează instalaţiile pe cablu de pe pârtiile din Braşov şi Prahova în numai două săptămâni.

Telecabina care urcă în Masivul Postăvarul din staţiunea Poiana Braşov s-a oprit ieri, plină cu turişti, din cauza unei fluctuaţii de tensiune. Cablurile instalaţiei au intrat în balans şi s-au încălecat.

Mai citiţi şi:

Blocaţi în telecabină

„A bubuit muntele“

Telecabina Peştera – Babele, redeschisă iarna după 12 ani

„Instalaţia are o frână hidraulică şi telecabina s-a oprit în urma unei căderi scurte de tensiune. Dacă ar fi fost o pană mai mare de curent, am fi pus generatorul în funcţiune. Când s-a oprit telecabina, firele au intrat în balans şi un cablu a trecut peste altul. În cel mult 10 minute am pornit din nou instalaţia şi, mergând uşor, firele s-au descâlcit singure", a declarat Emil Fărcăşan, reprezentantul firmei Ana Hotels, cea care deţine instalaţia.

„Am văzut că s-au încâlcit firele care susţin telecabina. Cauza a fost cu siguranţă balansul telecabinei. Când au coborât, mulţi dintre turişti îşi făceau cruce că au reuşit să ajungă cu bine. Cu siguranţă nu le-a fost uşor, dar bine că a fost numai atât", spune Florin Popa, monitor de schi aflat pe pârtie în momentul incidentului.

Verificarea periodică, un succes

Instalaţiile către Masivul Postăvarul transportă zilnic mii de oameni. Telegondola are o capacitate de 1.800 de pasageri pe oră, iar telecabina veche, cea care s-a şi oprit, de 250 de turişti pe oră. Ambele funcţionează la capacitate maximă în plin sezon de schi.

Instalaţiile de transport pe cablu sunt verificate la începutul fiecărui sezon. Inspecţia de Stat pentru Controlul cazanelor, recipientelor sub presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) nu a găsit nicio neregulă şi şi-a dat acordul pentru funcţionarea telecabinelor din staţiune.

„Verificarea a fost făcută la începutul lunii decembrie, ca la fiecare început de sezon de schi. Niciodată nu se va da drumul unei astfel de instalaţii înainte de controlul şi de aprobarea ISCIR", precizează Emil Fărcăşan.

Telecabina din Sinaia, „trasă pe dreapta"

După incidentul de sâmbătă seară, când 20 de persoane au rămas blocate în telecabina din Sinaia, turiştii care au vrut să urce la astăzi la Cota 1.400 au constatat cu surprindere că la intrarea în staţie a fost postat un anunţ prin care erau anunţaţi că telecabina nu funcţionează deoarece e în revizie tehnică.

Din cauza chiciurii şi a gheţii, telecabina s-a blocat la aproximativ 400 de metri de staţia din Sinaia. Pentru a remedia defecţiunea, angajaţii de la Teleferic S.A. au hotărât să închidă instalaţia. Jandarmii şi salvamontiştii au reuşit să evacueze în siguranţă turiştii din telecabina aflată la aproximativ 20 de metri deasupra solului cu ajutorul sacilor de salvare. Nicio persoană nu a fost rănită.

Pentru că telecabina nu a funcţionat, sute de turişti veniţi la munte pentru schi au fost nevoiţi să urce, ieri, la Cota 1.400 cu telegondola. Preţul unei urcări cu telecabina până la Cota 1.400 este de 16 lei, însă instalaţia nu funcţionează dacă vântul bate puternic. În weekend, capacitatea maximă de transport este de 150 de persoane pe oră.

„Am văzut de dimineaţă că nu este în regulă, pentru că, la acea oră, de obicei, era coadă. Apoi ne-am lămurit rapid, când am văzut panoul pe care scria «închis pentru revizie». Aşa că ne-am dus la telegondolă, care oricum este mai rapidă şi mai confortabilă", ne spune Dorin Costea, turist din Piteşti.

Telegondola salvatoare

Reprezentanţii administraţiei locale din Sinaia spun că telegondola funcţionează normal şi că nu se stă la coadă. „Telegondola este modernă şi rapidă, cu 35 de gondole şi o capacitate de opt persoane fiecare. A fost pusă în funcţiune în decembrie 2007 şi funcţionează atât pe parcursul sezonului rece, cât şi vara, chiar pe vreme neprielnică şi cu vânt puternic", ne-a declarat Vlad Oprea, primarul din Sinaia.

Instalaţiile pe cablu din Poiana Braşov sunt administrate de firma Ana Hotels, care îi aparţine omului de afaceri George Copos, iar cele din Predeal şi Sinaia sunt controlate de firma SC Teleferic Prahova SA, a lui Adrian Sârbu. Telescaunul din Buşteni aparţine Primăriei.

Telescaun blocat la Predeal

La începutul lunii, zeci de turişti au rămas blocaţi în telescaunul de la Predeal. Pentru că defecţiunea a durat mai bine de două ore, salvamontiştii şi jandarmii montani au fost nevoiţi să recurgă la măsuri extreme pentru a-i ajuta pe turişti.

Câţiva copii au fost coborâţi din telescaun cu ajutorul corzilor folosite de alpinişti. Defecţiunea de la telescaunul din Predeal a fost provocată de proasta funcţionare a computerului care pune în mişcare instalaţia. Reprezentanţii primăriei au decis atunci închiderea telescaunului pe perioadă nedeterminată.

În România nu-i ca-n Austria

Turiştii care au asistat ieri la incidentul din Poiana Braşov cred că numai la noi în ţară se poate întâmpla aşa ceva. Mulţi dintre ei au fost la schi şi în străinătate şi, deşi recunosc că le e mai comod să petreacă un sfârşit de săptămână la munte, în România, ar fi mai sigur dacă ar alege pârtiile altor ţări.

„Am fost de trei ori în Austria. Acolo nu te temi că se poate întâmpla aşa ceva. Eu nu am auzit de astfel de blocaje la ei, dar în România orice este posibil. Dacă ce s-a întâmplat aici e din cauza celor de la Electrica, eu i-aş da în judecată, să-mi plătească daune pentru sperietură şi stres. La fel şi dacă e din cauza firmei care administrează aceste instalaţii", ne-a spus şi Marius Ghişe (28 de ani).

Într-o singură zonă de schi din Austria, care cuprinde câteva staţiuni, printre care şi Zillertal, sunt 169 de instalaţii pe cablu.

Instalaţii moderne şi foarte bine întreţinute

Un turist care petrece în Austria o săptămână trebuie să plătească 193 de euro pe un pachet schi-pass complet. „Cu această cartelă, turistul are acces la toate mijloacele de transport în comun şi la toate instalaţiile pe cablu, indiferent dacă este vorba despre telescaun, teleschi, telecabină sau telegondolă.

Instalaţiile sunt moderne şi foarte bine întreţinute. Nimeni nu s-a plâns de vreun incident, în care telecabina sau telescaunul să se blocheze pe traseu", a declarat şi Claudiu Cristea, angajatul unei agenţii de turism din Braşov.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite