Dolj: Directori de şcoli schimbaţi din funcţii de conducerea Inspectoratului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dolj: Directori de şcoli schimbaţi din funcţii de conducerea Inspectoratului
Dolj: Directori de şcoli schimbaţi din funcţii de conducerea Inspectoratului

Mai mulţi directori de unităţi de învăţământ din judeţul Dolj care au fost schimbaţi din funcţii de către actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) au depus plângere penală la Parchet, reclamând "abuzul" din partea ISJ, transmite Mediafax.

Fostul director al Liceului Teoretic "Henri Coandă" din Craiova, Mihai Dragu, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută alături de mai mulţi directori de unităţi şcolare schimbaţi din funcţii de către actuala conducere a Inspectoratului Şcolar, că au fost depuse mai multe plângeri penale faţă de "abuzurile de la ISJ".

"Au fost depuse peste zece plângeri penale împotriva abuzului de la Inspectoratului Şcolar Judeţean. Această instituţie trebuie curăţată de astfel de oameni. Numărul nostru este din ce în ce mai mare, adică al directorilor aflaţi în conflict cu aceşti indivizi de la ISJ", a declarat Mihai Dragu.

Acesta a spus că i-a solicitat ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, demiterea inspectorului general al ISJ Dolj, Lelioara Nicola.

"Avem informaţii că directorii numiţi în locul nostru au declanşat o adevărată teroare la adresa elevilor şi profesorilor. Ieri (luni – n. r.), i-am solicitat doamnei ministru Ecaterina Andronescu s-o demită pe doamna inspector general (Lelioara Nicola – n. r.). Practic, doamna inspector nu mai ascultă nici de partidul care a pus-o în funcţie", a afirmat Mihai Dragu.

Potrivit sursei citate, "miza" schimbărilor de la conducerea unităţilor de învăţământ ar fi câştigarea alegerilor prezidenţiale.

"Politizarea trebuie să înceteze în această instituţie. Simt că pierd teren, iar miza acestor schimbări de director este câştigarea alegerilor prezidenţiale. S-a spus că şi domnişoara Diana Buşoi, de la PDL, cât a fost inspector general a schimbat directorii. E adevărat, dar i-a schimbat după ce mandatele directorilor s-au terminat. Ori actuala inspectoare schimbă directorii în timpul mandatelor", a precizat Dragu.

Inspectorul general al ISJ Dolj, Lelioara Nicola, a declarat că nu a primit nicio citaţie din partea anchetatorilor.

"E dreptul dumnealor să depună plângeri penale. Dacă ISJ Dolj va fi chemat în instanţă, juristul instituţiei va merge la procese. La inspectorat nu a sosit, însă nicio citaţie până în acest moment. Dumnealor ar fi trebuit să urmeze procedurile stabilite, adică să vină rezultatul contestaţiei de la minister şi apoi să facă ce consideră", a spus Lelioara Nicola.

Potrivit sursei citate, fostul director al Liceului Teoretic "Henri Coandă" din Craiova este cercetat disciplinar de o comisie special înfiinţată de noua conducere a unităţii de învăţământ, fiind posibil ca, în funcţie de concluzii, să fie suspendat din învăţământ.

"Oricum, din câte se pare, domnul Dragu se află în comisia de disciplină a Liceului «Henri Coandă» şi aşteptăm constatările acestei comisii, după care va intra şi în Colegiul de Disciplină al ISJ Dolj. Domnul Dragu este anchetat ca şi dascăl şi, din câte se pare, este cercetat sub instigare la violenţă. Dacă în Colegiul de Disciplină se va constata că domnul Dragu a săvârşit acest lucru, şi se pare că aşa este, pentru că pe camerele de filmat din şcoală se vede cum Dragu s-a dus în mijlocul elevilor şi a început să strige cu ei, să îi instige, acesta poate fi chiar suspendat din învăţământ", a menţionat inspectorul general al ISJ Dolj.

Aproximativ 400 de elevi ai Liceului Teoretic "Henri Coandă" din Craiova au protestat, joi după-amiază, faţă de o decizie a conducerii ISJ Dolj, prin care directorul unităţii şcolare, Mihai Dragu, a fost schimbat din funcţie.

După aproximativ 30 de minute, protestul elevilor s-a încheiat, o parte dintre aceştia rămânând însă în curtea şcolii, unde au ajuns şi doi inspectori ai ISJ Dolj. În acel moment, în jurul unuia dintre inspectori, care le-a solicitat protestatarilor să intre la clasă, s-au adunat mai mulţi copii care au început să-l împingă şi să-l huiduie. Altercaţia s-a încheiat după câteva minute, înainte ca poliţiştii Secţiei 3 Craiova, solicitaţi să intervină la liceu, să ajungă în curtea şcolii.

Mai mulţi profesori şi elevi, precum şi fostul director al Liceului Teoretic "Henri Coandă" din Craiova au fost audiaţi de poliţişti, în urma protestului din curtea liceului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, comisar Adrian Căpraru, mai multe persoane au dat declaraţii la Poliţie, însă nu a fost depusă nicio plângere.

Conducerea PDL Dolj a solicitat, în urmă cu câteva săptămâni, schimbarea inspectorului general al ISJ Dolj, Lelioara Nicola (PSD).

Deputatul PDL Constantin Dascălu afirma că va solicita conducerii centrale a coaliţiei de guvernare o discuţie legată de conducerea ISJ Dolj care dă dovadă de “metode stalinitse” în schimbarea directorilor din fruntea unităţilor de învăţământ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite