Inspector din Guvern, în boxa acuzaţilor alături de interlopi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorul guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Doru Clăbescu, fost subprefect al judeţului Călăraşi, şi fostul prefect al Călăraşiului şi director executiv al Oficiului Prefectural, Jenel Şerban, au fost trimişi ieri în judecată de către procurorii DNA.

Mai citeşte şi:

Mafia terenurilor, promovată în Guvern
Trocul cu terenuri, din nou la modă
Târgovişte: Nu mai sunt terenuri pentru tineri


Ei sunt implicaţi în mafia afacerilor cu terenuri de pe Autostrada Soarelui. Doru Clăbescu este desemnat să îndeplinească, la nivelul judeţului Braşov, atribuţii ce intră în sfera de competenţă a Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Alături de cei doi înalţi funcţionari, au fost trimişi în judecată şi doi interlopi. „Afacerea” cu terenuri a creat un prejudiciu de peste 800.000 de euro.

Sechestru

În aceste condiţii, procurorii au decis instituirea sechestrului pe bunurile deţinute de Clăbescu şi Şerban. Conform declaraţiei de avere depuse la Secretariatul General al Guvernului, Doru Clăbescu deţine în Grădiştea (Călăraşi) un teren agricol de 3,9 hectare, un apartament în Călăraşi, patru autovehicule (Volkswagen, Mercedes, Aro şi Ford Taunus) şi o motocicletă Jawa.

Cornel Şerban este proprietarul a 198 de hectare de teren agricol în Călăraşi. El mai deţine două apartamente în Călăraşi şi un autoturism Dacia Logan.

Împroprietăriri „din fix“

Printr-o simplă semnătură, înalţii funcţionari publici au împroprietărit, „din pix”, oameni de afaceri cu legături în lumea interlopă ilfoveană. Miza: 20,5 hectare de teren în extravilanul comunei Cernica. Pământul făcea parte dintr-o suprafaţă de 300 de hectare de teren (evaluate la aproximativ 180 milioane de euro), care, în urma unui protocol încheiat în 1993, între Primăria Cernica şi societatea comercială Agricola Fundeni SA din judeţul Călăraşi, revenea primăriei menţionate. A fost de ajuns ca doi oameni de afaceri cu legături în lumea interlopă să afle de terenul proprietate publică. Nicolae Sadoveanu şi Constantin Niculae, zis Nicu Burtosu, cu sprijinul unor funcţionari publici, au pus mâna, în anul 2006, pe 20,5 hectare din suprafaţa terenului, apelând la falsuri monstruoase.

Pentru a intra în posesia terenurilor, Sadoveanu şi Niculae au atras în schema imobiliară persoane aflate în funcţii-cheie: Ion Năbârgeac - fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Gelu Apostol - primarul PDL al comunei Cernica şi Vasile Zaharia - viceprimarul comunei Cernica, trimişi, la rândul lor, în judecată. Parafele finale au fost puse de fostul prefect al judeţului Călăraşi, Jenel Şerban, şi de adjunctul său, Doru Eduard Clăbescu. Jenel Şerban a fost prefect numit de PNL, însă în luna decembrie 2008 a revenit la PC, partid cu care mai cochetase înainte de înscrierea la PNL.

Şpaga pentru autorităţi

Ion Năbârgeac este acuzat de procurori că ar fi primit şpagă 47.000 de euro. Fostul şef de la „Cadastru” Călăraşi este cercetat şi pentru fals intelectual şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Năbârgeac a semnat patru titluri de proprietate în fals, la datele de 2 august 2007 şi 19 septembrie 2007. Titlurile au fost făcute pe numele lui Sadoveanu, a concubinei acestuia, a mamei concubinei şi a unei rude decedate. Cele patru titluri au fost contrasemnate de fostul prefect şi subprefect din judeţul Călăraşi.

Vasile Zaharia, viceprimarul comunei Cernica, va fi judecat pentru fals intelectual şi asociere în vederea săvărşirii de infracţiuni. El a fost acuzat că a eliberat în fals şapte procese-verbale de punere în posesie, în perioada iulie 2007- ianuarie 2008. El ar mai fi primit, în cursul anului 2008, suma de 2.000 de lei de la Constantin Niculae. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite