Inspecţia Sanitară, în control la Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de kilograme de carne, furate de la gura bolnavilor

asigură zilnic peste 4.500 porţii de mâncare, este iminentă. Surse din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică vorbesc de sute de kilograme de carne şi alte preparate care dispar fără ca cineva să ştie unde. Lanţul furturilor continuă şi pe "traseu", astfel că la bolnavi ajung doar resturile unui meniu care, din cauza celor 60.000 de lei alocaţi, e şi aşa cârpit cu ingrediente din cele mai ieftine.
"Pentru a diminua furturile la acest nivel, e nevoie de implicarea asistentei-şefe şi a medicului-şef de secţie, ceea ce nu se întâmplă", susţine Marius Dohon, directorul administrativ al spitalului. El precizează că singura soluţie este externalizarea serviciului, adică preluarea preparării hranei de o firmă de catering. Însă piaţa din Târgu Mureş este insuficient dezvoltată pentru acest gen de servicii şi, în plus, există meniuri-dietă care nu pot fi pregătite de oricine.

Brânză şi unt stricate, în meniul pacienţilor
Săptămâna trecută, Inspecţia Sanitară de Stat a fost sesizată că la secţii ar fi ajuns brânză stricată. Gabriela Uifălean, şefa Inspecţiei Sanitare de Stat, spune că la control au găsit nu numai brânză, ci şi unt stricat, care a fost înlocuit cu margarină. "Am avut şi noi semnale în acest sens. Nu avem un laborator alimentar şi nici posibilitatea de a verifica dacă alimentele sunt cu adevărat stricate", a precizat Marius Dohon. Cei mai mulţi pacienţi mănâncă însă "din traistă", adică hrană adusă de acasă, iar cei care vin din alte oraşe spun că, în comparaţie cu multe alte spitale din ţară, la Târgu Mureş e Raiul pe pământ. "Ce se întâmplă de ani de zile la blocul alimentar din Spitalul Judeţean reprezintă un pericol pentru sănătatea pacienţilor, şi nu putem accepta la nesfârşit perpetuarea acestei situaţii", a declarat Gabriela Uifălean. În consecinţă, ISS a aplicat o amendă de 20 milioane de lei pentru faptul că magazia spitalului a pus în consum alimente expirate şi a recomandat retragerea autorizaţiei de funcţionare a blocului alimentar. Decizia finală va fi luată de conducerea DSP Mureş şi de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, peste două săptămâni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite