Insectele au invadat subsolurile de bloc în Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

municipiul Bacău. Zonele "preferate" de insecte sunt cele cu subsoluri inundate sau care nu au mai fost igienizate de mulţi ani. şi în parcuri şi zonele de agrement din oraş şi de la periferie

municipiul Bacău. Zonele "preferate" de insecte sunt cele cu subsoluri inundate sau care nu au mai fost igienizate de mulţi ani. şi în parcuri şi zonele de agrement din oraş şi de la periferie situaţia este la fel, iar oamenii se plâng că sunt mereu muşcaţi şi deranjaţi de ţânţari, care constituie şi o sursă de pericol pentru sănătatea locuitorilor. Aproape în toate cartierele, insectele au devenit un coşmar, iar zeci de copii riscă să ajungă la spital cu alergii cauzate de înţepături. Dacă în ultimii ani, primăria obişnuia să împrăştie din avion insecticid, în această primăvară, edilii par să fi uitat că trebuie să stârpească ţânţarii şi celelalte insecte.
"Ne-am săturat, e plin de ţânţari şi afară, şi la parterul blocului. Copiii nu mai pot să se joace, că vin acasă plini de pete roşii şi cu mâncărimi. Ar trebui ca primăria sau altă instituţie să facă ceva, că aşa mulţi ţânţari ca anul ăsta nu-mi aduc aminte să fi văzut", s-a plâns unul dintre locatarii blocurilor "invadate" de ţânţari. Este adevărat şi că multe blocuri au probleme cu ţevile, iar apa care curge şi se acumulează în beciuri atrage insectele. Asociaţiile de locatari au înştiinţat deja primăria cu privire la problemele existente. Până la urmă, edilii s-au sesizat şi spun că vor acţiona cât de curând împotriva insectelor. "La sfârşitul acestei luni avem programat primul tratament împotriva insectelor. Pentru optimizarea tratamentului este nevoie însă de trei-patru zile fără ploaie", a precizat Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Bacău. Însă, în mai multe cartiere din oraş, proprietarii de apartamente au preferat să strângă bani şi au achiziţionat din propriul buzunar insecticid, ca să scape de disconfortul reprezentat de insecte. Potrivit specialiştilor de la Direcţia deSănătate Publică Bacău, ţânţarii pot transmite boli grave: meningita, leziuni cutanate, infecţii ale pielii, malarie, febră galbenă, encefalită. Zeci de băcăuani au ajuns anul trecut la Spitalul Judeţean de Urgenţă cu diverse probleme cauzate de înţepăturile insectelor. Rămâne de văzut dacă autorităţile locale vor aştepta ca situaţia să se agraveze sau vor interveni aşa cum au promis şi cum obişnuiau să o facă în fiecare an.

ţânţarii îşi iau zborul din Iaşi
Fiecare asociaţie de proprietari din Iaşi este obligată, în această perioadă, să asigure deratizarea şi dezinsecţia spaţiilor pe care le administrează. şefii primăriei au dat ca termen de finalizare a lucrărilor de dezinsecţie data de 15 iunie. "Conform hotărârii de consiliu local, fiecare proprietar este obligat să îşi facă dezinsecţia. În oraş sunt aproximativ 20 de societăţi de profil, fiecare şef de asociaţie având libertatea să aleagă. I-am informat însă că, până la jumătatea lunii iunie, sunt obligaţi să facă aceste lucrări", a declarat Eduard Bulgaru, şeful Biroului administrare mediu urban, din cadrul primăriei. Pe de altă parte, Bulgaru a anunţat că, în mai puţin de o lună, municipalitatea va demara şi lucrările de dezinsecţie a spaţiilor publice din Iaşi. "Vom începe dezinsecţia tuturor spaţiilor verzi, pentru stârpirea ţânţarilor şi a tuturor dăunătorilor. Anul trecut, aceste lucrări ne-au costat 6 miliarde de lei", a încheiat Eduard Bulgaru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite