Înscrierile pentru intrarea la facultate încep luni, la multe facultăţi se vor da probe scrise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidaţii se pot înscrie la facultate
Candidaţii se pot înscrie la facultate

Înscrierile pentru intrarea în anul I de studii universitare de licenţă încep luni la majoritatea instituţiilor de învăţământ superior de stat, concursul de admitere constând, la multe facultăţi, în probe scrise, în timp ce altele vor departaja candidaţii după media de la bacalaureat.

Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) organizează concurs de admitere în anul I de studii universitare de licenţă (cursuri de zi) cu durata de patru ani în cadrul a 15 facultăţi. Candidaţii se pot înscrie în perioada 16 - 21 iulie, concursul de admitere urmând să se desfăşoare în 23 şi 24 iulie.

Admiterea va avea loc pe baza a două probe scrise (test grilă) pentru opt dintre facultăţi sau după susţinerea unei probe orale-interviu şi pe baza rezultatelor examenului de bacalaureat pentru celelalte şapte.

La Universitatea Bucureşti (UB), înscrierile pentru admiterea în anul I la studii de licenţă, programate iniţial în perioada 9 - 15 iulie, au fost prelungite cu câteva zile.

Universitatea propune trei modalităţi de admitere, respectiv pe baza mediei de la bacalaureat, prin formula mixtă "probă scrisă plus bacalureatul" şi prin examen scris, au anunţat reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior.

Ponderea bacalaureatului la calcularea mediei de admitere diferă de la facultate la facultate, între 20% şi 70%.La Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, înscrierile pentru programele de licenţă la forma de învăţământ la distanţă încep luni, 16 iulie, iar cele pentru învăţământul cu frecvenţă sunt programate în perioada 17-21 iulie, potrivit site-ului instituţiei.

Evaluarea candidaţilor se va face exclusiv pe baza mediei obţinute la examenul de bacalaureat. ASE Bucureşti are disponibile, la cele 11 facultăţi ale sale, 2.700 de locuri.La Universitate de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, înscrierile pentru admitere au loc în perioada 16 - 22 iulie.

Repartizarea celor 800 de locuri finanţate de la buget este: Medicină - 430 de locuri, Medicină Dentară - 130 de locuri, Farmacie - 125 de locuri, Moașe și Asistență Medicală Generală - 75 de locuri, alte specializări (Balneofizioterapie, Laborator clinic, Radiologie și Imagistică, Tehnică Dentară, Asistență Dentară, Asistență de Farmacie) - 40 de locuri, precizează reprezentanţii universităţii.

La toate facultăţile, candidaţii vor susţine o probă scrisă, în 25 iulie.Pentru 2012-2013, la învăţământul superior de stat au fost aprobate, la nivel naţional, 62.400 de granturi pentru ciclul de studii universitare de licenţă, 35.600 de granturi pentru ciclul de studii universitare de master şi 3.000 de granturi pentru studiile de doctorat, potrivit cifrelor de şcolarizare de guvern în 24 mai.

Anul universitar 2012-2013 va fi, astfel, primul în care sunt alocate granturi (bani), şi nu locuri, la admiterea în anul I de studii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite