Înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I rămâne în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşcolarii vor afla în ce clasă merg de la toamnă
Preşcolarii vor afla în ce clasă merg de la toamnă

Curtea de Apel Bucureşti a respins, miercuri, cererea formulată de mai mulţi părinţi de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I, care va înceape în 5 martie.

Mai mulţi părinţi au dat în judecată, în patru dosare, Guvernul şi Ministerul Educaţiei, cerând anularea Ordinului 3064/2012 referitor la procedura de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare şi clasa I.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, miercuri, unul dintre aceste dosare, în care reclamanţi sunt patru părinţi, aceştia cerând suspendarea ordinului privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I. Instanţa a respins solicitarea părinţilor, astfel că ordinul rămâne în vigoare.

Într-un alt dosar judecat luni la Curtea de Apel Bucureşti, în care 39 de părinţi au formulat cerere de suspendare a ordinului, este aşteptată în continuare o soluţie. Totodată, alte două dosare ale părinţilor împotriva Guvernului şi Ministerului Educaţiei privind acelaşi ordin urmează să fie dezbătute de instanţă în 2 martie şi, respectiv 6 martie.

Părinţii au dat în judecată Guvernul şi Ministerul Educaţiei nemulţumiţi că în urma acestui act normativ nu îşi vor mai putea înscrie copiii decât în şcolile de care aparţin cu domiciliul.

În acţiunea depusă la instanţă părinţii arată că Ordinul 3064/2012 este neconstituţional, că le îngrădeşte mai multe drepturi şi libertăţi fundamentale prevăzute de Constituţie şi că pentru asumarea lui societatea civilă, părinţii şi cadrele didactice nu au fost consultaţi.

Potrivit ordinului ministrului Educaţiei, prima etapă a înscrierilor se va desfăşura în intervalul 5-16 martie, când părinţii depun cererile de înscriere a copiilor la şcoala de circumscripţie.

A doua etapă de înscrieri va avea loc în perioada 20-27 martie, când sunt completate cererile de către părinţii care au domiciliul în altă circumscripţie şcolară, pe locurile rămase libere.

A treia etapă va fi între 23 şi 25 martie, când are loc înscrierea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat, în etapa a doua, înscrierea la altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, dar care nu au fost admişi şi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie.

Ultima etapă de înscriere cuprinde două perioade. Între 2 şi 9 mai are loc înscrierea pe locurile disponibile, la unităţile dorite, a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la altă şcoală decât cea de circumscripţie, dar au fost respinşi iniţial din lipsă de locuri. Ulterior, între 11 şi18 mai vor fi înscrişi copiii care nu au fost cuprinşi în nicio unitate.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Oana Badea a declarat că prioritate într-o şcoală au copiii arondaţi unităţii de învăţământ. Ea a precizat că locul copilului în circumscripţia de care aparţine este păstrat, astfel încât, dacă nu va putea fi înscris la şcoala pe care a dorit-o părintele, să poată reveni în unitatea de circumscripţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite