Constanţa: Procurorii au închis Serviciul Înmatriculări Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Procurorii au închis Serviciul Înmatriculări Constanţa
Constanţa: Procurorii au închis Serviciul Înmatriculări Constanţa

Anchetatorii spun că în oraş circulă aproximativ o sută de maşini cu numere clonate. Ieri dimineaţă, procurorii DIICOT au efectuat 15 percheziţii la sediul Serviciului de Înmatriculări Auto din Constanţa şi la domiciliile unor suspecţi.

Programul cu publicul a fost suspendat în urma verificărilor efectuate de procurori. Lucrătorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au acţionat în urma mai multor sesizări prin care li se aducea la cunoştinţă că mai multe maşini din oraş au acelaşi număr de înmatriculare.

În urma acestor sesizări, a fost verificată arhiva dosarelor din anul 2007. Grupul infracţional este alcătuit din 14 civili şi un poliţist, iar până aseară la ora 17.00, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa au fost audiaţi patru dintre suspecţi.

Persoanele cercetate ar fi falsificat documentele şi plăcuţele de înmatriculare ale mai multor autovehicule. Acest lucru a permis înscrierea în circulaţie şi vânzarea mai multor autoturisme, care nu îndeplineau condiţiile de înscriere şi omologare a Registrului Auto Român (RAR).

Opt persoane au primit interdicţia de a părăsi ţara. Suspecţii au primit mandat pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentanţi instanţei cu propunere de arestare preventivă. În total, au fost audiate zece persoane. „Deocamdată niciun suspect nu a fost adus la instanţă. Este posibil ca aceştia să fie aduşi în această după-amiază sau până diseară înainte de expirarea mandatului de reţinere de 24 de ore“, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Constanţa, judecătorul Ciprian Coadă.

În Constanţa există două firme, care se ocupă de fabricarea plăcuţelor de înmatriculare, însă clonarea numerelor se realiza doar la una dintre cele două societăţi. Anchetatorii spun că este vorba de peste 100 de autoturisme înmatriculate cu numere falsificate, dar refuză să facă publice numele celor două societăţi.

Conducerea serviciului ia apărarea angajaţilor

Şeful Serviciului de Înmatriculări, Romeo Tecău, spune că angajaţii săi nu sunt implicaţi. „Niciunul dintre lucrătorii serviciului nu face obiectul verificărilor. Este o acţiune care vizează activitatea unei alte structuri“, a declarat Tecău.

Frontiera a dat alarma

De la începutul acestui an, poliţiştii de frontieră constănţeni au depistat în trafic 32 de autoturisme cu numere false de înmatriculare. Modul de operare al celor care se folosesc de numere false pentru a vinde maşini furate este aproape de fiecare dată acelaşi. „Cei care fură o maşină din străinătate fac rost, în România, de numere false de înmatriculare şi, eventual, acte care să corespundă seriei, tipului şi culorii autoturismului furat“, spune comisarul şef Adrian Burcea, de la Poliţia de Frontieră Constanţa. 

Prin această metodă, cei care achiziţionează autoturisme furate din alte ţări îşi dau seama că au fost victimele unei înşelăciuni abia în clipa în care sunt opriţi în trafic de oamenii legii sau la o inspecţie auto. Procurorii cred că este vorba despre o reţea mult mai complexă şi vor continua cercetările pentru a identifica fiecare membru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite