Îngheaţă Guvernul salariile şi pensiile?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii au rămas uluiţi când au auzit că s-ar putea ca veniturile să rămână la nivelul de anul trecut. După ce în toamnă românii au fost amăgiţi cu promisiuni electorale pompoase, zvonul că Guvernul ar putea îngheţa salariile şi pensiile a alarmat întreaga ţară.

Cu două zile înainte de prezentarea planului de buget pentru anul 2009, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că nu ar reacţiona negativ dacă Guvernul ar propune îngheţarea salariilor şi a pensiilor, după cum au circulat, ieri, unele zvonuri.

“În condiţiile în care sunt un susţinător fără rezerve al majorării salariilor profesorilor, al stabilirii unei pensii minime, nu voi reacţiona negativ dacă Guvernul ar ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca, pentru şase luni, să vedem ce se întâmplă, cum funcţionează economia, să se îngheţe toate salariile şi pensiile.

Vedem ce se întâmplă şi ne dăm seama dacă putem aloca mai mult, pentru că, dacă nu mişcăm economia, de unde să strângi bani la buget dacă economia este îngheţată şi nimeni nu plăteşte taxe şi impozite la stat pentru că nu lucrează companiile?”, a declarat, ieri, preşedintele Băsescu, la postul Radio România Actualităţi.

Lumea va ieşi în stradă

În urma declaraţiilor preşedintelui, reprezentanţii sindicatelor s-au arătat uimiţi, susţinând că Guvernul nu i-a consultat în această privinţă şi – în cazul în care se vor stopa creşterile salariale – vor protesta în stradă.

La rândul lor, reprezentanţii profesorilor ameninţă cu oprirea negocierii contractului colectiv de muncă şi cu declanşarea grevei generale, care ar putea duce chiar la îngheţarea anului şcolar.

Reprezentanţii CNSLR Frăţia nu acceptă o eventuală îngheţare a salariilor pentru următoarele şase luni şi sunt decişi să iasă din nou în stradă în luna februarie dacă această măsură se va regăsi în proiectul de buget pe anul 2009.

Partenerii sociali nu au fost consultaţi

Întrebat de unde a aflat vestea îngheţării salariilor şi pensiilor, Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia, ne-a declarat că a dedus acest lucru din declaraţiile preşedintelui Băsescu şi că nu au primit nicio informaţie din partea Guvernului despre acest subiect. “Nu avem cum să acceptăm acest lucru.

Dacă se va adeveri, cât mai repede cu putinţă vom trece la acţiuni de protest”, ne-a declarat Marius ­Petcu. La rândul lor, sindicaliştii din Sănătate vor anunţa vineri ce măsuri vor lua în cazul în care Guvernul va îngheţa salariile timp de şase luni.

Cotroceniul nu se opune

Guvernul ar putea propune în noul proiect de buget îngheţarea salariilor bugetarilor pentru cel puţin şase luni. Băsescu a declarat că nu se va opune acestei decizii.

Băsescu: „Să luăm bani de la UE, nu de la FMI“

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că România are nevoie de aproximativ 6 miliarde de euro pentru a acoperi creditele angajate de fostul Guvern, dar banii trebuie luaţi de la UE, în niciun caz de la FMI, cu care s-ar putea încheia un acord de supraveghere.

 “Eu refuz categoric varianta prin care România s-ar duce acum la FMI să spună: avem nevoie de 10 miliarde. Şi vă pot spune că România are nevoie pentru a-şi finanţa datoria curentă. Guvernul Tăriceanu a angajat, pentru că nu s-au făcut veniturile în buget, credite pe termen scurt şi foarte scurt, o lună, două, trei; trebuie să dăm banii înapoi”, a spus Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite