Infuzie de fonduri pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maramureşul beneficiază de o suplimentare de peste 6.000.000 de lei pentru al doilea trimestru al acestui an. Banii au fost deja dirijaţi către Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi principalele spitale din judeţ unde existau probleme.

În plină perioadă de criză financiară, sănătatea maramureşeană a beneficiat de o „infuzie” de capital.
Banii au fost alocaţi de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în urmă cu câteva zile. Actualul preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş, Alexandru Deac, a insistat în mod deosebit pentru suplimentarea fondurilor alocate serviciilor medicale din Maramureş, multe dintre unităţile medicale fiind în pragul falimentului din cauza lipsei banilor pentru salarii, utilităţi şi servicii.

Banii au fost repartizaţi în funcţie de priorităţi

După cum arată preşedintele CAS Maramureş,  banii au fost repartizaţi acolo unde sunt cele mai stringente probleme.
„În data de 15 iunie a intrat în contul CAS Maramureş  suma de 6.381.000 de lei, această sumă fiind repartizată funcţie de priorităţi  Serviciului Judeţean de Ambulanţă Maramureş , unităţilor sanitare cu paturi şi medicină de familie”, a detaliat Deac. Cele mai mari fonduri au fost direcţionate către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureş, 793.000 de lei pentru că este furnizor unic de servicii pentru judeţ şi către Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare pe considerentul că această unitate medicală cu paturi este cel mai importantă din zona de nord-vest, nu mai puţin de 4.566.000 de lei. Asistenţa medicală primară s-a ales cu 1.022.000 de lei.

Banii sunt insuficienţi

Chiar dacă suma de 6.381.000 de lei a venit ca suplimentare la sumele alocate iniţial medicinei din judeţ pentru al doilea trimestru al anului în curs, banii nu sunt suficienţi decât să acopere cheltuielile de personal şi o parte din facturile de utilităţi. „Cu toate eforturile depuse pentru segmentul de medicină primară, suma care s-a obţinut  nu acoperă  decât decontarea capitaţiei pentru luna mai, urmând ca serviciile efectuate în această lună să fie decontate ulterior”, a arătat Alexandru Deac.
„Facem un apel la înţelegere din partea medicilor de familie deoarece această situaţie îşi va găsi rezolvarea în perioada imediat următoare, demersurile în acest sens au fost întreprinse şi avem semnale pozitive  că aceste sume se vor primi în  curând, fiind o situaţie de moment”, a continuat preşedintele CAS Maramureş.

Lipsa banilor creează tensiuni

Pentru că banii nu ajung decât pentru achitarea salariilor aferente lunii mai, la Spitalul Judeţean, situaţia este destul de tensionată. Pentru că sindicatele nu au fost de acord cu reducerea grilei de personal, s-a ajuns la un compromis cu conducerea instituţiei.
Salariaţii nu vor primi timp de câteva luni bonuri de masă, prima de stabilitate care trebuia achitată luna aceasta şi li s-au diminuat drepturile salariale cu 20 de procente, până când situaţia financiară a spitalului se va redresa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite