Infrastructură rutieră pentru relansarea economică a Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumul rapid va lega vestul de estul Europei

Parlamentari, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene şi primari din întreaga Moldovă s-au adunat la sfârşitul săptămânii trecute la Iaşi, pentru a discuta despre oportunitatea realizării unui drum rapid, care să lege vestul de estul Europei. La întâlnire au participat şi ministrul Gheorghe Flutur, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, dar şi reprezentanţi din Republica Moldova şi Ucraina. Toţi cei prezenţi au semnat o declaraţie de susţinere pentru proiect, care va fi înaintată guvernului şi preşedinţiei.
Autorităţi locale şi judeţene, dar şi parlamentari din judeţele Moldovei s-au întâlnit la Iaşi pentru a discuta despre proiectele regiunii. Principalul subiect pe ordinea de zi l-a constituit realizarea unui drum rapid, care să facă legătura dintre vestul şi estul Europei. Autorităţile au dezbătut mai bine de două ore, cu toţii fiind de acord cu necesitatea unei astfel de autostrăzi. "Va fi primul proiect regional de mare anvergură. Iaşiul, dar şi celelalte judeţe din Moldova au nevoie ca de aer de această legătură rutieră, pentru relansarea economică a regiunii", a deschis discuţia prefectul de Iaşi, Radu Prisăcaru. "Construirea unui astfel de coridor reprezintă un lucru vital pentru Moldova. Orice dezvoltare regională nu poate exista fără infrastructură", a subliniat, la rândul său, deputatul Relu Fenechiu, iniţiatorul proiectului.

Flutur şi Olteanu sprijină proiectul
La întâlnirea de la Iaşi a participat şi ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, dar şi Mihai Grecu, consilierul premierului pe probleme de infrastructură. Acesta din urmă şi-a exprimat susţinerea pentru proiect, subliniind diferenţele mari economice care există între Moldova şi celelalte regiuni ale ţării: "Fără realizarea unui asemenea drum, decalajul socio-economic dintre Moldova şi restul ţării va creşte şi mai mult". Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor a atras atenţia că statul român nu poate finanţa proiectul în valoare de peste o mie de miliarde de lei. "Statul român are rolul social de a sprijini realizarea autostrăzii, dar aceasta nu înseamnă şi finanţarea. Statul nu beneficiază de aceste fonduri, deci vom iniţia un parteneriat public-privat", a declarat Bogdan Olteanu.
La sfârşitul întâlnirii, a fost semnată o "Declaraţie de susţinere pentru axa rutieră rapidă V-E", document care va fi înaintat premierului Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintelui Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite