Infertilitatea afectează tot mai mulţi hunedoreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani lipsa fertilităţii a devenit o boală tot mai frecventă printre hunedoreni

Tendinţa cuplurilor de a avea un copil după vârsta de 25 de ani este una din cauzele infertilităţii.

În timp ce în statele Uniunii Europene, infertilitatea este  considerată o boală, în România nu există un program de sănătate care să sprijine cuplurile infertile. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care natalitatea este tot mai scăzută. La această dată, potrivit medicului ginecolog, Romeo Stănescu, numărul cazurilor de infertilitate înregistrate la nivelul judeţului Hunedoara creşte de la an la an. “În câţiva ani şi statul român trebuie să înţeleagă că infertilitatea este o boală. Tot mai multe cupluri au probleme în a concepe un copil. Practic, unu din şase cupluri din judeţ se confruntă cu această problemă” a declarat Stănescu.
Potrivit specialistului hunedorean una dintre cauze o constituie tendinţa de independenţă a femeilor. “Tinerele au început să pună pe primul plan cariera apoi un copil. Problema este că, pe măsură ce înaintează în vârstă, şansa de a rămâne însărcinată scade. Sigur că există şi situaţii în care infertilitatea este cauzată de diferite boli netratate. În privinţa bărbaţilor aceştia devin infertili datorită consumului de alcool, tutun sau a stresului” a mai spus medicul.

Proceduri scumpe
Dorinţa de a avea un copil împinge cuplurile la eforturi financiare foarte mari. În prezent, aceştia trebuie să plătească integral procedurile medicale de inseminare artificială (IA) sau fertilizare in vitro (FIV), inclusiv analizele preliminare şi medicamentele aferente. Costurile acestora sunt uriaşe în raport cu veniturile unei familii. De exemplu, preţul unei tentative de FIV variază între 4.000 şi 7.000 euro, în funcţie de spital.  “Cea mai mare problemă a acestor cupluri este că şansele de reuşită nu sunt garantate. Spre exemplu, la o fertilizare in vitro şansa de reuşită este de 30 la sută. Iar dacă operaţia nu reuşeşte sunt nevoiţi să o ia de la capăt” a mai spus ginecologul Stănescu.

Cum e la alţii
Pentru creşterea natalităţii, multe ţări din UE suportă o parte din costurile procedurilor necesare cuplurilor infertile. În Franţa, şase inseminări şi patru FIV-uri sunt complet gratuite. Nu se plăteşte absolut nimic: analize, investigaţii, consultaţii, puncţie, transfer, teste de sarcină, medicamente de susţinere. Pentru a beneficia de aceste gratuităţi trebuie doar să existe o asigurare socială, iar vârsta solicitantei să fie de maximum 43 de ani. Norocoase sunt şi cuplurile din Austria, unde asigurările sociale susţin financiar patru încercări de fertilizare, cele din Belgia plătesc pentru şase încercări, în Danemarca se suportă 3  şi  în Ungaria se achită pentru 5 încercări.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite