Infernul trăit de români la periferia Madridului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CORUPŢIE Patronii susţin că erau nevoiţi să plătească poliţiştilor taxe de protecţie Românii aflaţi în Coslada se plâng că trăiesc cum trăiau pe vremea lui Ceauşescu. Ei

CORUPŢIE Patronii susţin că erau nevoiţi să plătească poliţiştilor taxe de protecţie

Românii aflaţi în Coslada se plâng că trăiesc cum trăiau pe vremea lui Ceauşescu. Ei acuză taxele de protecţie, bătăile şi insultele la care sunt supuşi.

Cinci românce, cu vârste cuprinse între 20 şi 22 de ani, exploatate de proxeneţii arestaţi, au denunţat că aceştia erau mână în mână cu agenţi ai poliţiei locale. Pentru a putea să facă prostituţie pe străzile din Coslada, lângă Madrid, fetele au fost obligate să plătească o taxă, atât în bani, cât şi în favoruri sexuale.
În urma denunţurilor prostituatelor s-au demarat investigaţiile care au condus la arestarea a 26 de poliţişti din Coslada. Aceştia sunt cercetaţi, de asemenea, pentru şantajarea patronilor din localitate. Printre acuzaţi se află chiar şeful poliţiei locale, Gines Jimenez Buendía.

Insulte şi bătăi zdravene

În Coslada sunt înregistraţi oficial 18.000 de români, deşi neoficial, numărul acestora este mult mai mare. "Aceştia au fost cei mai afectaţi de dictatura impusă de oamenii lui Gines", afirmă Daniel Tecu, preşedintele Federaţiei de Asociaţii de Români din Europa, cu sediul în Coslada. "Din păcate, conaţionalii noştri au avut un rol important, au intrat uşor în jocul poliţiştilor, pentru că această practică nu le era străină. Provenim dintr-o societate în care "a da dreptul" nu e ceva ieşit din comun", spune Tecu.

Abuzurile asupra românilor erau frecvente, sub diverse forme, de la insulte până la bătăi zdravene. Tecu ne-a relatat cazul unui român în vârstă de 40 de ani, care a fost oprit la un control de rutină de către poliţişti. I-au cerut permisul de conducere şi l-au bruscat fără motiv. I-au fost puse cătuşele, l-au scos afară din oraş, unde l-au bătut şi apoi l-au abandonat. Incidentul s-a petrecut fără niciun motiv anume.

"Am trăit ca pe vremea lui Ceauşescu"

Patronii români erau nevoiţi să plătească poliţiştilor o taxă pentru a li se permite să aibă o afacere în Coslada.
"Erau mereu prezenţi la uşa localului şi făceau controale fără motiv", spune un român, patronul unui bar. "Mă presau să le dau informaţii despre clienţii mei. Cum au văzut că de la mine nu scoteau nimic, mi-au făcut viaţa imposibilă. Am trăit în Coslada cum trăiam pe vremea lui Ceauşescu", spune românul, insistând să rămână în anonimat. "Mai sunt poliţişti implicaţi, care încă se află în libertate. Ne este frică să denunţăm. Jimenez a mai fost arestat, iar apoi a fost repus în funcţie. De unde ştim noi că nu se va repeta povestea?"

Legea tăcerii

Mafia din Coslada era cunoscută de toţi, însă puţini vorbeau despre ce se întâmplă în oraş. Gines Jimenez Buendía era şeful poliţiei locale din anul 1986.

După ce în ianuarie 2003, acuzat de arestări ilegale, a fost absolvit şi repus în funcţie, locuitorii Cosladei au trecut de la indignare la resemnare. Daniel Tecu ne-a descris strânsele legături între edilii locali şi şeful poliţiei.
"În urmă cu zece ani, Jimenez l-a scos nevinovat dintr-un accident grav pe primarul de atunci, Jose Huelamo, iar acesta i-a rămas îndatorat. Cu siguranţă că vor pica şi alte autorităţi din Coslada", a explicat Tecu. Costel Busuioc, românul care a devenit vedetă în urma concursului "Fiii lui Babel", a locuit doi ani şi jumătate în Coslada.

"Am auzit din presă cele întâmplate în Coslada în ultimele zile. Eu ieşeam din casă doar pentru a merge la serviciu şi la biserică. Nu ştiam ce se întâmplă în oraş", spune Costel Busuioc.

Taxe între 100 şi 300 de euro

Dictatura lui Jimenez s-a făcut simţită nu numai în rândul patronilor români. "Erau dese controalele pe stradă, ne cereau actele de rezidenţă şi trebuia să plătim, 100, 200 sau 300 de euro pentru ca să putem rămâne în Coslada. Când ieşeam pe stradă, trebuia să am bani la mine, poate mă oprea poliţia. Cum puteam noi, românii, să ne punem cu şeful poliţiei?", spune Robert C., care locuieşte în Coslada de cinci ani. "Pe soţul meu l-au bătut şi l-au insultat pentru că a parcat maşina în centrul oraşului. Spuneau: "să pleci în ţara ta de rahat". Am scos un certificat medico-legal, însă ne-a fost teamă să mergem înainte. Pur şi simplu nu puteam să denunţăm", îşi aminteşte Maria.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite