Infanteriştii campaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tineri sau bătrâni, veterani sau novici, miile de voluntari sunt indispensabili candidaţilor. Voluntarii spun că fac campanie pentru că vor o carieră politică, unii pentru a-şi ocupa timpul, o parte din curiozitate, iar alţii cred cu tărie în candidatul pentru care muncesc.

Votul uninominal a schimbat filozofia campaniei electorale. Nu şeful de organizaţie taie şi spânzură, ci fiecare candidat a devenit un mic general care comandă sute de „infanterişti”- voluntarii.

Fie că împart fluturaşi pe stradă, fie că adună semnături, fie că merg din uşă în uşă, voluntarii fac campanie zi-lumină. Unii dintre ei ne-au povestit câte ceva din culisele campaniei.

Voluntar cu un e-mail

 Dragoş Andrei Tăbîrcă are 21 de ani, locuieşte în Bucureşti şi e student în anul 3 la Facultatea de Informatică “Titu Maiorescu” din Capitală. El ne-a spus că a început să îi facă propagandă candidatului PSD pentru Camera Deputaţilor la colegiul din sectorul 3, Victor Negrescu, încă de acum două săptămâni.

“Este pentru prima dată când sunt implicat într-o campanie electorală. L-am cunoscut pe Victor prin luna septembrie, la o acţiune. Am vrut să văd cum se desfăşoară o campanie, dar nu sunt tentat să intru în politică. Mi-a plăcut însă stilul lui deschis de a vorbi cu oamenii, iar acum câteva săptămâni i-am trimis un e-mail prin care îi spuneam că vreau să particip la campanie ca voluntar. De atunci am mers împreună cu alţi voluntari să strângem semnături, să informăm oamenii despre ideile candidatului nostru, să aflăm ce probleme au şi la ce se aşteaptă de la Victor. Am fost pe stradă, am fost din uşă în uşă, am dat cărţi de vizită şi am împărţit pliante”, a povestit Dragoş.

Nu de puţine ori sunt înjuraţi pe stradă

La sediul PNL din Bulevardul Naţiunile Unite am găsit alţi tineri pregătiţi să “îi atace” pe cetăţeni cu informaţii despre Cristian Banu, candidat la Senat în sectorul 5. Tinerii ne-au spus că au venit ca voluntari mai mult pentru a cunoaşte oameni noi şi pentru a vedea cu ce se confruntă în realitate locuitorii Bucureştiului.

Erau la a doua campanie a candidatului şi deja ştiau ce trebuie să facă şi cum să convingă oamenii. Valentina Torek, din Bucureşti, studentă la Jurnalism în anul I, ne-a povestit că au fost cazuri când voluntarii au fost înjuraţi pe stradă când încercau să abordeze subiectul “politică”. “Când aud de oamenii politici, mai ales dacă aceştia sunt din alte partide decât cele ai căror simpatizanţi sunt, cetăţenii ne înjură. Alţii ne cer bani sau mâncare, ori ne întreabă «Dar mie ce îmi iese dacă îl votez pe candidatul vostru»”, ne-a povestit Valentina.

Tactică de gherilă la lipitul afişelor

Vlad Ştefan, în vârstă de 23 de ani, din Slatina, student la Aeronautică în Capitală, ne-a povestit cum, în  campania trecută, se “luptau” cu adversarii pentru lipitul afişelor.

“Noi căutăm locurile cele mai bune, adică cele mai greu de ajuns, dar totodată şi cele mai vizibile. Apoi luam fiecare câte un teanc de afişe şi mergeam să le lipim. Dar munca noastră nu se oprea aici, pentru că de multe ori aveam surpriza ca a doua zi să le găsim pe ale noastre acoperite de afişele concurenţei şi reîncepeam operaţiunea. Cele mai «sigure» locuri sunt cele din dreptul containerelor de gunoi”, ne-a spus Vlad, zâmbind.

“Am vrut să vedem ce gust are politica”

“Suntem voluntari, nu suntem plătiţi. Şi benzina la maşină ne-o plătim din bursă”, susţin tinerii care lucrează la campania electorală a lui Bogdan Olteanu. În ochii lor, preşedintele Camerei Deputaţilor este un om tânăr şi simpatic. Aşa se explică faptul că Flavia, Alin, Cosmin, Alexandra şi Beatrice lucrează pentru el. Beatrice este absolventă de liceu, ceilalţi sunt studenţi la Ştiinţe Politice, Cibernetică sau Management.

Nu sunt membri ai PNL, dar urmează – ne dezvăluie şeful lor, Vlad. “Acum acumulăm experienţă. Am vrut să vedem ce gust are politica”, spune Flavia. Când pleacă în misiune – fie ca să lipească afişe, fie ca să împartă fluturaşi, fie doar ca să stea de vorbă cu oamenii de rând, tinerii nu merg cu maşinile proprii, ci cu  autobuzul 331. Poartă veste galbene (culoarea PNL) pe care scrie “Bogdan Olteanu – ne cunoaştem”. Tinerii întreabă care sunt problemele din cartier şi le trec într-un tabel care va ajunge la şeful Camerei.

Infanteristele” PSD din sectorul 2

Sunt tinere, ambele studente, şi fac campanie pentru senatorul PSD Şerban Nicolae în sectorul 2. “Infanteriste”, aşa le recomandă şeful lor. Beatrice Constantin (20 de ani) şi Laura Labă (24 de ani) sunt doi din cei 150 de voluntari care lucrează la campania candidatului PSD.

Laura, o veterană a campaniilor, a implicat-o pe prietena ei în aceste alegeri. “Facem asta pentru că ni se pare că este un candidat bun, dinamic, care nu a fost implicat în fapte de corupţie. Stăm de vorbă cu oamenii. Le spunem cetăţenilor cine e omul şi îi convingem să-l voteze pe candidatul nostru”, zice Beatrice.

Ambele spun că le place să  stea de vorbă cu oamenii şi să facă campanie: “Mergem din scară în scară. Vrem să atragem direct cât mai mulţi oameni”.  Dar şi candidatul contează. “Ne‑ar fi fost mult mai greu să lucrăm cu un candidat care doar dă ordine”, spun fetele, adăugând că vor să înveţe din experienţa celui pentru care fac campanie.

Veteranii PDL, planton la corturi

La corturile Elenei Udrea din sectorul 6 materialele publicitare sunt distribuite  de membri de partid veterani. Unii au prins toate campaniile electorale, de pe vremea când PDL se numea PD şi era condus de Petre Roman. Pe Valea Ialomiţei lucrează în schimburi de câte trei ore Emil Florescu şi doamna Tănase.

Munca lor este simplă: distribuie calendare, pliante cu programul partidului cei de vârsta a treia, vederi şi invitaţii la show-ul electoral de la patinoarul din Drumul Taberei.La cortul din Chilia Veche se lucrează în schimburi de câte două ore. Lorincz Elena şi Carmen Păun sunt membre de partid vechi, pensionare şi locuiesc în cartier.

După cum spun, nu se aşteaptă să fie retribuite şi nici nu beneficiază, după mai bine de zece ani de voluntariat, de avansări în partid. Stau, în consecinţă, de plăcere în cortul portocaliu. Şi-au pus o vază cu crizanteme la masă şi aşteaptă ca trecătorii să intre. 

image

Facem campanie, mergem din scară în scară. Credem că avem un candidat bun, dinamic, care nu a fost implicat în fapte de corupţie

image


Beatrice Constantin
voluntar

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite