Industriaşii au un „plan B“ anticriză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industriaşii au un „plan B“ anticriză
Industriaşii au un „plan B“ anticriză

Oamenii de afaceri mizează pe investiţiile în infrastructură şi cer tratament egal cu statul. Conducerea Uniunii Generale a Industriaşilor din România – UGIR-1903 – a adoptat un nou program economic, constatând lipsa de reacţie la criză a Guvernului.

Programul UGIR-1903 este structurat pe două categorii de propuneri, respectiv 14 măsuri cu aplicabilitate imediată şi 30 de seturi de politici pentru relansarea şi dezvoltarea economiei.

Prima dintre măsurile imediate ar trebui să fie, în viziunea industriaşilor, investirea de fonduri publice, dar şi private ori atrase din surse externe, în toate categoriile de infrastructură – rutieră, utilităţi locale şi de mediu, irigaţii, comunicaţii etc.

Principala ţintă urmărită prin această măsură nu ar fi atât dezvoltarea în sine a infrastructurii, cât crearea de locuri de muncă pentru cei disponibilizaţi din cauza efectelor crizei, argumentează industriaşii.

Ei mai cer, de asemenea, şi instituirea unui tratament egal al agentului economic privat în raporturile sale cu statul, mai precis aplicarea de penalităţi de întârziere şi în cazul ordonatorilor de credite care nu-şi plătesc datoriile către partenerii privaţi.

Garanţii de stat şi facilităţi fiscale

Mai vechea doleanţă a oamenilor de afaceri – scutirea de impozit pe profitul reinvestit – este prezentă şi în actualul program economic al UGIR-1903. Pe lângă această facilitate, industriaşii mai cer anularea impozitului forfetar, reducerea fiscalităţii pe locurile de muncă şi anularea restricţiilor privind deductibilitatea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la achiziţia de autoturisme şi de combustibili.

Facilităţile fiscale ar trebui însoţite, în opinia autorilor programului, de acordarea unor garanţii şi ajutoare de stat. Garanţiile ar putea fi asigurate cu precădere pentru construcţia de locuinţe, iar aplicarea unor scheme de ajutor de stat ar fi utilă în finanţarea producţiei de bunuri şi servicii.

Soluţiile trebuie aplicate imediat

„Este timpul pentru măsuri simple, bazate pe coerenţă şi care să fie aplicate imediat. Ne dorim să fim un partener responsabil al guvernării şi, în acelaşi timp, să rămânem o sursă de venit pentru aceasta. Strategia de relansare economică trebuie să rezolve bolile, de acum cronice, ale companiilor, şi anume lipsa de comenzi şi lipsa de lichidităţi.

Probleme noastre, ale companiilor membre UGIR-1903, sunt din nefericire problemele tuturor agenţilor economici din România, pe care actuala criză îi afectează. Soluţiile sunt simple, însă necesită coerenţă, decizie şi acţiune imediată“, a precizat Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903.

Ce vor oamenii de afaceri

Investiţii publice în infrastructură.
Garanţii de stat pentru finanţarea sectorului imobiliar.
Scheme de ajutor de stat pentru finanţarea producţiei de bunuri şi servicii.
Aplicarea de penalităţi instituţiilor de stat care întârzie să-şi plătească datoriile.
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
Simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene.
Reducerea tuturor categoriilor de cheltuieli publice.
Măsuri de reducere a evaziunii fiscale.
Reducerea fiscalităţii pe locurile de muncă.
Subvenţionarea salariilor pentru şomerii angajaţi.
Simplificarea procedurilor de angajare, dar şi a celor de demitere.
Reglementarea muncii la domiciliu.
Anularea impozitului forfetar şi a restricţiilor privind deductibilitatea TVA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite