Industria textilă intră în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa comenzilor şi creşterea preţurilor la utilităţi aruncă în faliment industria textilă

După construcţii, cele mai multe reduceri de personal s-au făcut în confecţii

Axată în principal pe lohn şi cu 90 la sută din vânzări la export, industria textilă din judeţul Hunedoara are probleme generate de criza economico-financiară. Primele semnale au venit din zona Bradului unde firma Mataro şi-a închis porţile. Cele două fabrici din Brad, ce aparţin societăţii Teba Industries, au redus personalul la jumătate. „Reducerea comenzilor în ţările unde aveam desfacere s-a repercutat asupra activităţii de producţie. În Italia, Germania sau Franţa, puterea de cumpărare a scăzut aşa că îmbrăcămintea a trecut pe planul secund. În plus, creşterea preţurilor la utilităţi este o altă mare  problemă cu care ne confruntăm. Nu vreau încă să anunţ disponibilizări, dar nu cred că vom mai rezista până când lucrurile vor reveni la normal. Iar asta presupune să reduc numărul de angajaţi la jumătate”, spune Iulian Târlea, directorul societăţii First Conf din Hunedoara.  Directorul comercial al societăţii Mar Confex S.A, Petre Ruda, susţine că fabrica funcţionează pe baza comenzilor din vară.
„Noi suntem o firmă mică, cu doar 60 de angajaţi. Deşi traversăm o perioadă dificilă, am reuşit până în momentul de faţă să asigurăm volumul de muncă pentru salariaţi. Încă mai lucrăm pe fondul comenzilor din vară, dar pe măsură ce valoarea exporturilor va scădea vom avea mari probleme”, spune Ruda. 

O nouă rundă de concedieri
“Industria de lohn a fost cea mai afectată de criză şi din cauza faptului că fabricile din acest domeniu nu pot produce decât pe bază de comenzi. În ianuarie 2009, rata şomajului în judeţul Hunedoara a ajuns la 7,03 la sută. Grav este că disponibilizările vor continua şi în lunile următoare, când încă 2.100 de hunedoreni îşi pierd slujbele”, a declarat Vasile Iorgovan, director executiv al AJOFM Hunedoara.  Acesta a mai arătat că aproape 20 de firme din judeţ au anunţat disponibilizări. Este vorba de firme care activează în industria alimentară, textilă sau construcţii din Hunedoara Deva, Brad şi Călan. Cele mai multe concedieri vor fi  în Deva, unde şapte firme au anunţat că vor da afară 840 de angajaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite