Indulgenta Despina Mihai judecă arestarea lui Voicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Despina Mihai  este, din 2004, judecător  la Curtea  Supremă
Despina Mihai este, din 2004, judecător la Curtea Supremă

Cariera Despinei Mihai - fost procuror, acum judecător -  e presărată de NUP-uri şi sentinţe de achitare în dosare controversate. Cererea de arestare preventivă a senatorului PSD Cătălin Voicu, înaintată Curţii Supreme de DNA, a încăput pe mâna unei judecătoare cu un CV profesional controversat.

Despina Mihai, de la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, s-a întâmplat să fie de serviciu vineri seară, când procurorii anticorupţie au înaintat cererea de arestare a senatorului Voicu. Firesc, dosarul i-a fost repartizat, judecătoarea trezindu-se cu un nou caz notoriu pe cap.

Maria Despina Mihai şi-a început cariera în magistratură ca procuror. În perioada februarie 2002 - martie 2004 a fost adjunct al procurorului general al României, fiind promovată de Joiţa Tănase şi menţinută în funcţie de Ilie Botoş - foşti procurori generali în timpul guvernării PSD. Din martie 2004, Despina Mihai este judecător al instanţei supreme.

Linişte în cazul Panait

În calitate de procuror, Maria Despina Mihai a anchetat cazul subalternului său, procurorul Cristian Vlădăşcău, care a fost prins în trafic la volanul unei maşini furate din Germania. Muşamalizarea dosarului şi scoaterea colegului său basma curată a stârnit primul val de indignare în rândul presei.

Al doilea val a venit odată cu dosarul procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în aprilie 2002. Despina Mihai a fost acuzată atunci de rudele procurorului Panait că n-a mişcat un deget pentru a elucida misterul morţii acestuia. Nemulţumită de clasarea rapidă a cazului, Eleni Dumitru, mătuşa lui Cristian Panait, a adresat Curţii Supreme o plângere, în care reclama că nu au fost luate în calcul variantele omorului sau instigarea la sinucidere. Instanţa a pasat plângerea la Parchetul General, iar Despina Mihai a respins-o ca neîntemeiată, dar fără a efectua vreo investigaţie.

Largheţe în dosarul „Romsilva 1"

Ulterior, o regăsim pe Despina Mihai în postura de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, postură din care l-a achitat definitiv pe deputatul PSD Ion Dumitru, în dosarul „Romsilva 1", fostul director general al companiei. Aceeaşi Despina Mihai s-a remarcat prin virulenţa cu care s-a opus înfiinţării Parchetului Naţional Anticorupţie ca organism autonom.

În 2008, a fost pe cale să mai urce o treaptă în carieră, când a fost propusă de Nicolae Popa, fostul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru funcţia de vicepreşedinte al instanţei. Vociferările din presă şi societatea civilă l-au făcut pe Popa să renunţe la idee.

Voicu, fără interdicţii

Proaspăt externat din spital, Cătălin Voicu a declarat, la Realitatea TV, că în acest moment nu are nicio interdicţie de a vorbi cu cineva sau de a părăsi ţara.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite