Indemnizaţia de mamă, maximum 1.000 € pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamele vor avea 85% din venit, dar nu mai mult de trei salarii medii. Executivul a hotărât ca indemnizaţiile mamelor să fie cuprinse între 600 şi 4.000 de lei. Până acum, o mamă lua cel mult 800 de lei pe lună.

Peste 180.000 de mame din România au aşteptat ieri cu sufletul la gură decizia Executivului privind indemnizaţiile pentru creşterea copilului. Guvernul a decis că de la 1 ianuarie 2009 acestea pot fi de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni de muncă, dar nu pot depăşi suma de 4.000 de lei. Adică echivalentul a trei salarii medii nete pe economie.

În luna octombrie, câştigul salarial mediu nominal brut anunţat de Institutul Naţional de Statistică a fost de 1.795 de lei, iar cel net s-a ridicat la 1.327 de lei. „Nivelul indemnizaţiei nu poate fi însă mai mic de 600 de lei”, a precizat premierul Emil Boc.  Potrivit fostului ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, în 2008, s-au plătit indemnizaţii în valoare de peste 1,3 miliarde de lei.

„Dacă ar fi funcţionat majorarea de 85% fără plafon, suma alocată acestui ajutor ar fi crescut la 2,1 miliarde de lei“, a spus Câmpeanu.

„Nu există creşe civilizate”

Principiul solidarităţii adoptat de Executiv dezavantajează mamele care câştigă peste 4.800 de lei net pe lună. Mariana Golescu din Bucureşti, mama unei fetiţe de şase luni, ne-a declarat că ar fi preferat ca Guvernul să-i dea 85% din venituri timp de şase luni, fără nici un plafon, aşa cum se procedează în majoritatea statelor din UE.

“Eu câştigam înainte de naştere 24.000 de lei pe lună. Acum ar urma să primesc 4.000 de lei de la 1 ianuarie. Dacă s-ar fi aplicat proporţia de 85%, aş fi primit în jur de 20.000 de lei”, a spus mama.

 Ea s-a plâns de faptul că în România nu există creşe civilizate, ci numai „hale în care sunt îngrămădiţi câte 30 de copii şi cu personal necalificat”.  Tot ieri, premierul Boc a anunţat că „nimeni nu mai poate beneficia şi de pensie şi de salariu de la stat”.

Pensie sau salariu

El a adăugat că, în situaţia în care pensionarii au primit plăţi compensatorii şi doresc să lucreze în continuare în sistemul public, trebuie să dea banii înapoi. „Este vorba despre angajaţii de la apărare, interne, justiţie, care au primit sume foarte consistente. În 30 de zile ei trebuie să returneze banii”, a spus premierul.

Boc a mai spus că discuţiile privind bugetul au vizat salarizarea profesorilor şi mărirea punctului de pensie, fără a face însă precizări suplimentare în acest sens.

Demnitarii, la „economic“

Premierul Emil Boc a anunţat că Executivul a luat o serie de măsuri care limitează cheltuielile administraţiei publice. „Cuvântul de ordine al guvernării e responsabilitatea în vederea asigurării stabilităţii ţării”, a spus prim-ministrul, subliniind că 2009 este „un an în care trebuie să economisim de peste tot”.

Bugetul pentru 2009, în ianuarie

Emil Boc a mai spus că Executivul va finaliza proiectul de buget pe anul 2009 în luna ianuarie. “Mai mult nu vă pot spune în acest moment, vreau să fiu realist”, a afirmat Boc. El a precizat că discuţiile de ieri privind bugetul au vizat salarizarea profesorilor şi creşterea punctului de pensie.

“Am stabilit că obiectivul nostru este să majorăm punctul de pensie, să respectăm legile în vigoare şi materia salarizării profesorilor”, a declarat premierul. Boc a afirmat că nu se ştie încă deficitul pe 2008, care se apropie însă în jurul procentului de 5% din PIB, iar veniturile sunt de aproximativ 43 miliarde de euro, spre deosebire de prognoza de 50 de miliarde de euro. Boc a mai spus că multe dintre contractele Guvernului nu pot fi plătite.

Vă prezentăm câteva dintre măsurile de austeritate pe care le-a luat Guvernul.

Cheltuielile pentru achiziţionarea de maşini şi mobilier vor fi reduse cu 50%.

Posturile de conducere vor fi limitate la maximum 12% din numărul total al funcţiilor publice.

Cu excepţia miniştrilor, toţi ceilalţi demnitari vor trebui, în deplasările cu avionul, să ia bilete doar la clasa „economic” şi nu la „business”, aşa cum era până în prezent.

Demnitarii vor utiliza în vizitele externe mijloace de transport în comun şi nu taxiul.

Plafonarea indemnizaţiei şefilor de agenţii la 4.800 de lei.

Taxa auto, amânată după 15 ianuarie

Guvernul va lua după 15 ianuarie 2009 o decizie referitoare la taxa de poluare, a anunţat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. El a prezentat ieri mai multe variante de modificare a taxei de poluare auto, precizând că o decizie va fi luată numai după ce propunerile vor fi analizate în Executiv şi consultate instituţiile europene.

Fostul Guvern a decis, în luna aprilie, introducerea taxei de poluare, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini, pe baza emisiilor de noxe şi dioxid de carbon. Taxa de poluare a înlocuit taxa de primă înmatriculare aflată atunci în vigoare. În urma modificării taxei auto, vânzările de maşini noi au început să scadă, iar cele de autoturisme second-hand să crească. Fostul Executiv a decis în decembrie ca taxa percepută la achiziţia maşinilor noi să fie suspendată de la 1 decembrie 2008 până la 31 decembrie 2009 pentru vehiculele Euro 4, cu motorizări de până la 2.000 de centimetri cubi, înmatriculate prima oară.

image

Persoanele care au salarii mari şi în mod evident contribuie cu o sumă mai mare la bugetul de asigurări sociale îşi vor găsi materializată această contribuţie mare la pensie. Măsura adoptată azi economiseşte 600 de milioane de lei la bugetul de asigurări sociale.

image



Emil Boc, premier

image

În România, mamele care nasc sunt penalizate pentru asta. Cei 600 de lei pe lună pe care îi primeşti pentru a-ţi creşte copilul nu-ţi ajung decât pentru nevoile de bază ale micuţului.

image



Mariana Golescu, mamă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite