Indemnizaţia de mamă: 600 de lei sau 85% din venitul net anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul va adopta mâine, în şedinţa săptămânală, normele metodologice pentru aplicarea noilor prevederi privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului.

Potrivit metodologiei, în­ce­pând cu luna ianuarie 2009, indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă în cuantum de 600 de lei sau opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor profesionale realizate în ultimele 12 luni din ultimul an anterior naşterii copilului.

Legea include şi mămicile studente, cu condiţia să fie la cursuri de zi ale învăţământului universitar şi să fi promovat examenul de licenţă.

Adeverinţă cu Veniturile lună de lună

Metodologia mai prevede că, până la înregistrarea documentelor şi calcularea indemnizaţiei pentru creşterea copilului potrivit noii legi, mamele vor primi în continuare 600 de lei, urmând ca diferenţa de cuantum să fie acordată începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2009.

Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii Ministerului Muncii, mamele aflate în plată la 1 ianuarie 2009  trebuie să depună la agenţiile judeţene pentru prestaţii sociale o cerere pentru recalcularea indemnizaţiei, dar şi adeverinţă de salariu de la angajator,  în care să se scrie defalcat care au fost veniturile realizate în ultimele 12 luni dinaintea naşterea copilului.

„Mămicile care deja se află în concediu de maternitate  vor primi cei 85% din veniturile pentru perioada care a mai rămas din concediu de maternitate”, susţine Teodora Bertzi, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Pentru acordarea indemnizaţiei de maternitate, femeile care nasc după 1 ianurie 2009 trebuie să completeze un formular tipizat, alcătuit din  cerere tip şi declaraţie pe proprie răspundere că nu mai beneficiază de altă indemnizaţie. Pe lângă aceste acte, mămicile  vor depune la dosar şi o adeverinţă cu veniturile  nete realizate în fiecare din ultimele 12 luni dinaintea naşterii copilului.

Dosarele se depun la primărie.

În cazul în care, în ultimul an dinaintea naşterii, mămica a avut două joburi, atunci la calcularea indemnizaţiei se va ţine cont şi de venitul realizat aici. În condiţiile noii legi, şi taţii care câştigă mai mulţi bani pot face cerere să stea acasă cu copiii. Procedura este aceeaşi. Primele indemnizaţii recalculate vor fi primite, cel mai devreme, în luna februarie 2009. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite