Incompetenţă de sute de milioane de euro la Casa de Pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verificările făcute de Curtea de Conturi la Casa Naţională de Pensii au scos la iveală un management defectuos, soldat cu pierderi de peste 130 de milioane de euro, iar datoriile nerecuperate au depăşit 6 miliarde de euro.

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), păstorită de Doina Pârcălabu (54 de ani), are grave probleme de management şi de gestionare a fondurilor băneşti, potrivit ultimului control al Curţii de Conturi. Raportul arată proporţiile managementului dezastruos din mandatul Doinei Pârcălabu: peste şase miliarde de euro blocate în datorii neîncasate, pierderi de 126 de milioane de euro ca urmare a proastei administrări a excedentului bugetar, peste şapte milioane de euro cheltuite pe pensii plătite din greşeală de două ori sau pe pensii acordate unor persoane decedate şi chiar servicii gratuite prestate către firme private.

Doina Pârcălabu a fost numită la conducerea Casei Naţionale de Pensii de fostul ministru al Muncii, Marian Sârbu (fost PSD, actual preşedinte al UNPR), în ianuarie 2009. Constatările Curţii de Conturi au fost contestate de conducerea CNPP, la 27 februarie 2012.

Datorii neîncasate: 6 miliarde de euro

Deşi pensiile au fost micşorate, pe motivul că nu mai sunt bani, Casa Naţională de Pensii îşi permite să nu încaseze creanţele. Este vorba de cea mai mare „gaură" descoperită de Curtea de Conturi în urma verificărilor făcute la CNPP.  Astfel, Casa are de recuperat peste 25 de miliarde de lei (6,3 miliarde de euro), din perioada 2006-2010. Contribuţiile de asigurări sociale neîncasate reprezintă 92% din valoarea datoriilor, restul de 8% fiind venituri din dobânzi, vânzări de bunuri şi servicii.

Controlorii Curţii au constatat că „CNPP nu a dispus măsurile legale pentru ca aceste creanţe să fie evidenţiate în funcţie de vechime şi nu se cunoaşte situaţia reală a acestora, respectiv dacă mai sunt sau nu în termenul de prescripţie, neexistând nicio structurare a acestora pe surse de provenienţă".  Reprezentanţii Casei de Pensii au susţinut că, potrivit dispoziţiilor legale,  instituţia „nu mai are atribuţii în ceea ce priveşte colectarea contribuţiilor de asigurări sociale din anul 2004", acestea intrând în competenţa ANAF. Ieri, până la închiderea ediţiei, ANAF încă nu formulase un răspuns referitor la afirmaţiile conducerii CNPP.

Pierderi masive din dobânzi

Potrivit Curţii de Conturi, Casa Naţională de Pensii a înregistrat în permanenţă un excedent aferent anilor precedenţi la fondul pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Valoarea excedentului a ajuns, în 2010, la 3,16 miliarde de lei (790 de milioane de euro), fonduri depuse la Trezoreria Municipiului Bucureşti. În loc să constituie depozite bancare, pentru care ar fi încasat dobânzi consistente, Doina Pârcălabu a optat doar pentru conturi deschise, cu dobânzi la vedere.

Prin urmare, suma dobânzii acumulate a fost de numai 35,8 milioane de lei (8,9 milioane de euro). „Din cauza gestionării ineficiente a acestor resurse, CNPP nu a realizat venituri din dobânzi în sumă totală de 504 milioane de lei (126 de milioane de euro). Eficienţa utilizării acestor fonduri, pe perioada 2008-2010, a fost de numai 7,09% ca urmare a fructificării necorespunzătoare a acestora", se arată în raportul Curţii de Conturi.

Conducerea Casei Naţionale de Pensii invocă acorduri făcute cu Ministerul Finanţelor, dar fără a menţiona de ce a acceptat aceste înţelegeri. „CNPP are încheiate cu Ministerul Finanţelor convenţii care reglementează modul de calcul al dobânzii pe care o plăteşte pentru deficitul bugetului de pensii, dar şi al dobânzii pe care Trezoreria o plăteşte CNPP pentru excedentul fondului de accidente de muncă şi boli profesionale.

Pentru excedentul înregistrat până la sfârşitul anului 2010, convenţia încheiată între cele două părţi prevedea numai calculul dobânzii la vedere", potrivit unei adrese a Casei Naţionale de Pensii. Pe de altă parte, pentru că şi-a gestionat prost fondurile, CNPP a fost nevoită să se împrumute de la Trezorerie, la dobânzi foarte mari, ca să acopere deficitul temporar la sistemul de pensii.  Aşa se face că, în perioada 2008-2010, Casa a plătit dobânzi în valoare de aproape 98 de milioane de lei (24,5 milioane de euro).

Casa de Pensii s-a comportat ca o adevărată instituţie de binefacere, dând dovadă de veleităţi filantropice. Altfel nu se explică de ce CNPP a prestat servicii către firme care administrează fondurile de pensii private, fără să încaseze vreun ban. Este vorba de întocmirea listelor nominale de viramente pentru fiecare fond de pensii în parte, transmiterea lunară către aceste fonduri a listelor de viramente, păstrarea evidenţei privind contribuţiile la fondurile de pensii administrate privat etc.

„Aceste operaţiuni sunt efectuate de către CNPP în mod gratuit, fără un echivalent financiar corespunzător, în condiţiile în care prestarea acestor servicii presupune cheltuieli materiale şi salariale, suportate în prezent din bugetul de asigurări sociale de stat, aflat în deficit", se menţionează în raportul Curţii de Conturi. 

"Din cauza gestionării ineficiente a acestor resurse (excedent), CNPP nu a realizat venituri din dobânzi în sumă totală de 504 milioane de lei (126 de milioane de euro).''
Din Raportul  Curţii de Conturi

"Pentru excedentul înregistrat până la sfârşitul anului 2010, convenţia încheiată între cele două părţi prevedea numai calculul dobânzii la vedere.''
Comunicat al Casei  Naţionale de Pensii

6,3 
miliarde de euro este suma contribuţiilor de asigurări sociale neîncasate în perioada 2006-2010 de Casa de Pensii.

Cine este Doina Pârcălabu

Actualul preşedinte al Casei Naţionale de Pensii, Doina Pârcălabu (foto), provine din structurile sindicale. În 1992, acesta era director economic la Sind România. Atunci l-a cunoscut pe protectorul său de mai târziu, Marian Sârbu, care era vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia. În 2001, când a ajuns prima oară ministru al Muncii, Marian Sârbu a tras-o după el şi pe Doina Pârcălabu. Un an mai târziu, fosta sindicalistă a fost numită de Sârbu secretar general la Casa Naţională de Pensii, structură nouă aflată în subordinea Ministerului Muncii.

În decembrie 2008, Marian Sârbu a fost numit pentru a doua oară ministru al Muncii, în Guvernul Boc. După două săptămâni, în ianuarie 2009, a numit-o pe Doina Pârcălabu pe funcţia de preşedinte al CNPP. La doar o lună de la numirea pe post, Pârcălabu i-a întors serviciul ministrului, angajându-i fosta soţie, Elena Sârbu, la  Casa de Pensii, în funcţia de consilier al preşedintelui CNPP.

Pensii de milioane de euro trimise pe lumea ailaltă

Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit numeroase cazuri în care Casa Naţională de Pensii a plătit ilegal pensii de invaliditate şi pensii de urmaş unor persoane care nu aveau dreptul. În total, este vorba de 21.706  beneficiari de astfel de pensii, prejudiciul ridicându-se la 9,2 milioane de lei (2,3 milioane de euro). Alte 7,7 milioane de lei (1,9 milioane de euro) au fost plătite de Casa Naţională de Pensii Publice unor persoane decedate.

Tot sume necuvenite au încasat şi 2.300 de persoane, care au cumulat, în acelaşi timp, o pensie mai mare decât salariul mediu brut pe economie, cu veniturile din salarii obţinute în instituţii publice. Valoarea prejudiciului se ridică la 11,8 milioane de lei (2,9 milioane de euro). Totodată, în urma verificărilor Curţii de Conturi, au fost descoperite 410 persoane care aveau câte două dosare de pensii în acelaşi timp, la case teritoriale de pensii
diferite.

Raportul Curţii de Conturi mai arată că nu s-a realizat un schimb de informaţii permanent  între Casa de Pensii şi ANAF, sistemul informatic integrat nu a fost funcţional în totalitate, iar datele financiar-contabile pentru 2009 au fost şterse. Potrivit Curţii de Conturi, alte peste o mie de dosare de pensii aveau codul numeric personal completat greşit.

info
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite