Incompatibilul Diaconu nu mai e ministrul Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Diaconu, lăsat cu gura căscată de judecătorii de la Înalta Curte  de Casaţie şi Justiţie
Mircea Diaconu, lăsat cu gura căscată de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Declarat incompatibil de Înalta Curte pentru perioada când a fost senator şi director la „Nottara“, Mircea Diaconu a pierdut fotoliul de ministru şi nu mai are voie să ocupe o funcţie publică timp de trei ani.

Încă un ministru din Guvernul Ponta îşi face bagajele. Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a fost declarat definitiv incompatibil, după ce instanţa supremă a respins, ieri, recursul acestuia privind hotărârea prin care ANI a constatat că se află în incompatibilitate întrucât a fost senator şi director al Teatrului „Nottara".

Diaconu şi-a dat demisia din guvern

Cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani. Mircea Diaconu a anunţat ieri-seară că se retrage din Guvern.

Cu o zi înainte, Diaconu a declarat, la sediul PNL, că va renunţa la funcţia de ministru dacă va pierde procesul cu Agenţia Naţională de Integritate. Premierul Victor Ponta declara recent că, dacă ÎCCJ va da dreptate Agenţiei Naţionale de Integritate în procesul cu Mircea Diaconu, acesta va ceda funcţia de ministru, în caz contrar Agenţia va trebui să prezinte „nişte mari scuze".

În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate a constatat că Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Decizia a fost contestată de Mircea Diaconu la Curtea de Apel Bucureşti, care în 16 septembrie 2011 a stabilit că acesta s-a aflat în incompatibilitate. Mircea Diaconu a contestat hotărârea Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care marţi a respins definitiv recursul acestuia.

Trei ani de incompatibilitate

Mircea Diaconu este senator PNL din 19 decembrie 2008, iar de atunci a fost simultan şi director-manager al Teatrului „C.I. Nottara". La momentul în care a fost învestit senator, Mircea Diaconu avea termen 15 zile pentru a-şi da demisia din funcţia de director de teatru, ceea ce nu a făcut, cumulând astfel două funcţii publice.

În 28 noiembrie 2011, Mircea Diaconu a adresat preşedintelui Biroului Permanent al Senatului o scrisoare în care arăta că i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să îi aprobe încetarea delegaţiei de manager al Teatrului „Nottara" din Bucureşti, începând cu data de 24 noiembrie 2011. Biroul Permanent al Senatului a luat act de această solicitare, Diaconu părăsind funcţia de director, după ce timp de trei ani a încasat salariul şi de senator, şi de manager de teatru.

Potrivit articolului 71, alineatul 2 din Constituţie, „calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului".

Om de cultură, dar şi politician

Într-un alt dosar, deschis în urma sesizării ANI, Mircea Diaconu este cercetat de procurorii Parchetului General pentru conflict de interese, întrucât, în calitate de director al Teatrului „Nottara", şi-a ajutat soţia să primească anumite contracte.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, s-a prezentat, luni, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat în legătură cu acuzaţia de conflict de interese. Înainte de audieri, acesta i-a luat peste picior pe procurori. „Au o cafea foarte bună, mă duc să le beau cafeaua. Mă duc sus să le explic cum se trăieşte în teatru, că habar nu au cum e prin teatru", le-a spus reporterilor.

Anchetatorii Parchetului instanţei supreme au extins cercetările în cazul actualului ministru al Culturii, Mircea Diaconu (senator la momentul declanşării anchetei-n.r.), şi au început urmărirea penală împotriva sa.

Ponta: „trebuie să respecte decizia"

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că va discuta la Guvern cu ministrul Culturii, Mircea Diaconu, declarat incompatibil, el precizând că înlocuitorul acestuia pentru a ocupa portofoliul îi va fi propus de liderul PNL, Crin Antonescu. „Acum, de la partid merg la Guvern să discut cu domnul Diaconu. E o interdicţie legală, domnul Diaconu m-a asigurat că o va respecta înainte să ştie verdictul", a spus Ponta. „Am vorbit şedinţa trecută de Guvern, ştia foarte bine care sunt consecinţele. Decizia instanţei trebuie să o respecte", a completat premierul.

Puiu Haşotti, posibil succesor

Liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, ar putea fi propunerea PNL pentru funcţia de ministru al Culturii, în locul lui Mircea Diaconu, declarat incompatibil, au declarat surse din partid. În vârstă de 59 de ani, Puiu Haşotti este liderul grupului PNL din Senat şi vicepreşedinte al formaţiunii liberale. El a fost deputat în legislaturile 1996-2000 şi 2000-2004, iar din 2004 este senator.

Puiu Haşotti este membru al Comisiei de cultură din Senat. O altă variantă discutată în PNL este cea a numirii la Ministerul Culturii a lui Adrian Iorgulescu, care a mai deţinut acest portofoliu în Guvernul Tăriceanu.  Iorgulescu a lăsat însă să se înţeleagă că nu îşi doreşte acest post, afirmând că, în prezent, „condiţiile s-au schimbat faţă de perioada în care am fost ministru".

Rateurile din Guvernul Ponta

Victor Alistar

- A fost nominalizat pe 1 mai ministru delegat pentru strategii  guvernamentale, transparenţă şi relaţii cu societatea civilă.
- În 3 mai, premierul a renunţat la nominalizarea sa, după ce Alistar a fost declarat incompatibil de către ANI.
- Trei zile ca ministru propus pentru strategii guvernamentale.

Corina Dumitrescu


- A fost propusă pe 1 mai ca ministru al Educaţiei.
- În 6 mai, premierul Victor Ponta a anunţat înlocuirea acesteia, ca urmare a acuzaţiilor de plagiat şi a suspiciunilor cu privire la studiile Corinei Dumitrescu de la Universitatea Stanford.
- Şase zile ca ministru propus al Educaţiei.

Ioan Mang


- Şeful departamentului de educaţie din PSD a fost propus să conducă Ministerul Educaţiei în data de 6 mai, în locul Corinei Dumitrescu.
- În 15 mai, Victor Ponta a anunţat că Ioan Mang a demisionat din fruntea ministerului, tot pentru acuzaţii de plagiat.
- Nouă zile a condus Ministerul Educaţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite