Creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001, închis în puşcăria secretă "Britelite" din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În puşcăria secretă „Britelite“ din România ar fi fost deţinut Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001. CIA a iniţiat reţeaua închisorilor secrete după atentatul de la World Trade Center. În  toamna anului 2003, agenţia americană de informaţii a deschis un centru de detenţie şi în România.

Potrivit Associated Press, care a dus la capăt investigaţia privind închisorile secrete, cea din România a purtat numele de cod „Britelite", iar aici a fost deţinut o vreme "numărul 3" din Al-Qaida, Khalid Sheikh Mohammed.

Patru dintre cei mai importanţi suspecţi de terorism capturaţi de Statele Unite au fost mutaţi în secret la Guantanamo în 2003, după care au fost transferaţi din nou la închisori din străinătate, înainte ca justiţia americană să le ofere acces la avocaţi, potrivit AP.

Sosirea şi plecarea grăbită de la Guantanamo au fost deduse de AP pe baza înregistrărilor zborurilor şi a interviurilor cu actuali şi foşti oficiali americani şi surse apropiate programului de detenţie al CIA.

Transferul a permis SUA să interogheze „deţinuţii-fantomă" timp de încă doi ani, fără să le dea voie să discute cu avocaţi sau cu reprezentanţi ai organizaţiilor pentru drepturile omului sau să îşi conteste detenţia în tribunalele americane. Dacă ar mai fi rămas la Guantanamo timp de încă trei luni, ei ar fi beneficiat de aceste drepturi.

„A fost doar un joc de alba-neagra pentru a ascunde deţinuţii de tribunale", a explicat Jonathan Hafetz, profesor de drept la Universitatea Seton Hall, care a reprezentat mai mulţi deţinuţi, între care şi pe Mohammad Munaf.

Administraţia Bush a ordonat mutarea lor de teamă că instanţa supremă din SUA ar putea desecretiza programul de detenţie. Ani mai târziu, moştenirea programului complică în continuare eforturile preşedintelui Barack Obama de a pune sub acuzare suspecţii de terorism aflaţi în spatele atacurile din 11 septembrie 2001.

„Câmpul cu căpşuni"

În septembrie 2003, un Boeing 737, fără inscripţii, a aterizat la Guantanamo. Cel puţin patru membri Al-Qaida importanţi se aflau la bord: Abu Zubaydah, Abd al-Nashiri, Ramzi Binalshibh şi Mustafa al-Hawsawi. Cei patru petrecuseră câteva luni în închisorile din străinătate, unde au fost supuşi la cele mai dure tehnici de interogare din istoria Statelor Unite. Până la sfârşitul verii lui 2003, CIA a ajuns la concluzia că prizonierii au spus tot ce ştiau, dar avea nevoie de un loc unde să-i ţină.

În plus, sistemul de închisori CIA din străinătate era în schimbare. O închisoare din Thailanda, cunoscută drept „Cat's Eye", fusese închisă în decembrie 2002, iar în toamna anului 2003, agenţia americană se pregătea să închidă centrul de detenţie din Polonia şi să deschidă un altul în România. Jurnaliştii şi organizaţiile pentru drepturile omului începuseră să pună întrebări.

Iar CIA trebuia să-şi mute deţinuţii. Baza navală americană de la Guantanamo, din Cuba, a părut o alegere bună. Iar CIA tocmai construise o închisoare nouă, Strawberry Fields (Câmpul cu căpşuni), separată de penitenciarul principal de la Guantanamo. În noiembrie însă, Curtea Supremă a SUA a decis să se pronunţe asupra dreptului deţinuţilor de la Guantanamo de a sesiza tribunalele americane în legătură cu legalitatea detenţiei lor.

Administraţia Bush s-a temut că aceştia vor spune public la ce au fost supuşi în închisorile secrete. Aşa că, la 27 martie 2004, un avion Gulfstram IV a decolat de la Guantanamo. Până când ­Curtea Supremă a decis, în iunie, că deţinuţii pot avea acces la închisorile americane, Abu Zubaydah, Abd al-Nashiri, Ramzi Binalshibh şi Mustafa al-Hawsawi se aflau deja în străinătate.

România a negat

Dick Marti, raportorul Consiliului Europei pentru drepturile omului, a prezentat în iunie 2007, în faţa Consiliului Europei, concluziile anchetei sale cu privire la închisorile secrete ale CIA. Raportul afirmă cu certitudine că în România şi Polonia au existat astfel de centre de detenţie ale agenţiei americane de informaţii.

Dacă Polonia a recunoscut până la urmă existenţa închisorii secrete pe teritoriul ei, România a dezminţit mereu afirmaţiile lui Marti. "Secretul" s-a transmis din 2003, de pe vremea guvernării Năstase (când „Britelite" ar fi funcţionat de facto), până azi, deşi raportul Marti sugerează că atât Ion Iliescu, cât şi Traian Băsescu ştiau de existenţa acestor închisori. 

Khalid Sheikh Mohammed, „creierul" Al-Qaida

Khalid Sheikh Mohammed a fost capturat în 2003 Foto: Reuters

Supranumit de Osama bin Laden «creierul» (al-Mokh), Khalid Sheikh Mohammed a fost, până la arestarea sa, în mai 2003, responsabil cu organizarea atacurilor Al-Qaida în Occident, ocupând locul trei în ierarhia grupării teroriste. 

Născut în 1965, într-o familie pakistaneză stabilită în Kuweit, Mohammed a studiat în Statele Unite, unde a obţinut diploma de inginer mecanic, la o universitate din Carolina de Nord. După absolvire, a plecat în Pakistan, apoi în Afganistan unde s-a înrolat în rezistenţa anti-sovietică. În 1992, şi-a creat propria organizaţie de combatanţi, iar din 1996 integrează Al-Qaida, devenind rapid un personaj-cheie în conducerea acesteia.

În această calitate, „creierul" pregăteşte împreună cu nepotul său, Ramzi Youssef, atentatul cu camioneta-capcană de la World Trade Center, în 1993. Apoi, pune la punct planurile unui mega atentat. Potrivit scenariului, 12 avioane americane de pasageri urmau să explodeze simultan deasupra Oceanului Pacific.

L-a convins pe Bin Laden

În 1996, Mohammed schimbă planul şi îi cere lui Bin Laden bani şi oameni pentru a deturna 10 avioane în spaţiul aerian al Statelor Unite. Aparatele urmau să fie precipitate pe obiective militare şi civile. A durat trei ani până când şeful Al-Qaida s-a convis de viabilitatea planului. În 1999, Bin Laden l-a convocat pe Mohammed la Kandahar şi i-a acordat sprijinul cerut, inclusiv o listă cu patru kamikaze pregătiţi să asume operaţiunea sinucigaşă. Aşa a început pregătirea laborioasă a atentatelor de la 11 septembrie 2001, care i-au "încununat" cariera de terorist. 

CIA l-a descoperit până la urmă în Pakistan, unde a şi fost capturat la 28 februarie 2003, după o operaţiune complicată ce a durat mai multe luni. El a făcut parte din lotul de 30 de „deţinuţi-fantomă", pe care CIA i-a ţinut în reţeaua de închisori secrete, organizată după 11 septembrie pe teritoriul unor ţări considerate aliate sigure ale SUA.

În afară de România, Mohammed a fost deţinut şi în Iordania. După seria de interogatorii la care a fost supus, în contul lui Mohammed au fost reţinută o listă impresionantă de acte criminale: un complot în vederea asasinării fostului preşedinte american Bill Clinton, organizarea unei celule Al-Qaida în Filipine (anii 1995- 1996), cu ajutorul căreia să pregătească mai multe atentate împotriva SUA şi responsabilitatea pentru decapitarea jurnalistului american Daniel Pearl.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite