Închisorile din Afganistan, centre de recrutare pentru talibani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Închisorile din Afganistan, centre de recrutare pentru talibani
Închisorile din Afganistan, centre de recrutare pentru talibani

Un raport militar al Statelor Unite susţine că închisorile afgane şi întreg sistemul judiciar de la Kabul au nevoie de o schimbare din temelii.

În majoritatea închisorilor din Afganistan cei peste 15.000 de deţinuţi stau înghesuiţi, nu se bucură de niciun fel de protecţie din partea autorităţilor şi primesc un tratament degradant, spun militarii americani. Iar cetăţenii sunt închişi de cele mai multe ori arbitrar, fără dovezi solide.

Generalul de marină Douglas M. Stone a fost însărcinat să găsească soluţii pentru aceste probleme.

El a realizat un raport care nu a fost dat publicităţii, dar care circulă printre oficialii americani cu rang înalt. Potrivit câtorva persoane care au văzut analiza, citate de New York Times, Stone recomandă separarea militanţilor extremişti de prizonierii mai moderaţi.

SUA vor finanţa astfel construcţia unei noi închisori afgane pentru extremişti, pentru că în cele actuale ei se folosesc de hibele sistemului judiciar ca să îi antreneze pe micii hoţi şi alţi nelegiuţi să fie militanţi talibani.

Restul prizonierilor vor urma cursuri vocaţionale şi vor primi informaţii despre islamismul moderat, pentru a-i ajuta să se reintegreze în societate.

De asemenea raportul menţionează necesitatea antrenării unor noi gărzi pentru penitenciare şi instruirea procurorilor şi a judecătorilor.

Primul spaţiu de detenţie va fi construit în această toamnă: un complex de aproximativ 8.200 de metri pătraţi care va găzdui peste 600 de deţinuţi în condiţii mai civilizate decât cele existente în actualele închisori.

Militarii americani care au văzut şi centrul de detenţie de la Guantanamo au zis că la baza afgană Bagram deţinuţii trăiesc în condiţii mult mai aspre. Prizonierii au puţine drepturi, niciun fel de acces la avocat sau la un proces şi mulţi sunt încă ţinuţi la grămadă în cuşti imense.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite