Închiderea gropilor de gunoi, o problemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Închiderea gropilor de gunoi, o problemă
Închiderea gropilor de gunoi, o problemă

Primarii din mai multe comune sunt nemulţumiţi că trebuie să cheltuie bani în plus pe transportul deşeurilor. Garda de Mediu face controale în această perioadă pentru verificarea lucrărilor de închidere a gropilor de gunoi din judeţ.

 Închiderea gropilor de gunoi continuă să genereze discuţii interminabile şi nemulţumiri în unităţile administrativ-teritoriale din judeţ. 
Chiar dacă cei mai mulţi dintre primarii din judeţ au ales să înceapă lucrările de închidere a gropilor de gunoi, aceştia se declară nemulţumiţi de faptul că mai trebuie să scoată sume de bani pentru transportul gunoiului, bani pe care nu-i au. Când vine vorba ca banii să fie adunaţi de la cetăţeni, lucrurile se complică şi mai mult.

Cheltuieli în plus

„Numai închiderea gropii ne-a costat 20.000 de lei. Noi mai avem foarte puţin şi încheiem lucrările. Problema este însă că ne costă transportul”, spune Gheorghe Mureşan, primarul comunei Ariniş din Maramureş. Acesta a arătat că a încheiat un contract cu primăria Cehu Silvaniei din judeţul Sălaj, localitate care este mult mai aproape de comună decât Baia Mare. Astfel, taxa pe care o va plăti pentur transport va fi mai mică. „Din câte am înţeles, e o taxă de 5 euro pentru o tonă de gunoi şi depinde de câte tone de gunoi transportă”, a mai arătat el. Resturile menajere sunt ridicate de două ori pe lună, iar potrivit ultimelor calcule, e vorba de circa 60 de tone de gunoi ce vor fi ridicate din comuna Ariniş.
În acest sens, primarul a stabilit o taxă pentru cetăţeni de cinci lei pe familie. Numai că oamenii nu sunt încântaţi de ideea de a mai plăti un bir. „Oamenii nu prea sunt de acord cu această taxă, numai că e problema Primăriei să încaseze banii ăştia, cei care vin să ridice gunoiul nu ne întreabă dacă avem probleme sau nu. Pe ei nu îi interesează”, punctează primarul. Nici suma încasată nu va fi foarte mare, având în vedere că localitatea are doar 1.200 de locuitori, iar cei cinci lei sunt încasaţi pe familie.

Amenzi pentru întârziaţi

Şeful Gărzii de Mediu, comisarul Călin Crişan, spune că această măsură este îndeplinită în proporţie de 95 %, iar în prezent se desfăşoară controale în acest sens. „La ultimul control de acum două săptămâni, cu excepţia a două comune, celelalte erau la finalul lucrărilor de închidere şi ecologizare a gropilor de gunoi menajer”, a arătat el. Acesta a precizat că cele două localităţi care nu s-au conformat sunt Repedea şi Poienile de Sub Munte.
De altfel, şeful Gărzii de Mediu mai spune că cei doi primari au şi primit amenzi pentru nerealizarea acestei cerinţe. „Aceşti doi primari au primit câte o amendă de 3.000 de lei tocmai pentru că nu au închis gropile de gunoi”, a mai precizat el.

Nicio groapă de gunoi autorizată

În momentul de faţă, nicio groapă de gunoi nu are aviz de la Garda de Mediu. Gropile din şase oraşe sunt autorizate, dar acestea au fost suspendate până la îndeplinirea unor sarcini. E vorba de Baia Mare, Sighet, Vişeu, Borşa, Târgu-Lăpuş şi Cavnic.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite