Incestul – imoral, dar legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ prezintă cele mai importante prevederi din noile Coduri şi efectele lor.Dezincriminarea incestului este considerată de unii, o invitaţie indirectă la relaţii sexuale între rude. Alţii cred însă că prin natura lui incestul este deja o pedeapsă.

Cititi si:


România ia în considerare dezincriminarea incestului - comentariu
Monstrul din Amstetten, condamnat  la închisoare pe viaţă



Un tată a făcut doi copii cu propria lui fiică, fapt dovedit prin teste ADN. Pedeapsa primită: doi ani de închisoare cu suspendare. Lăsat liber de judecători, monstrul a sfidat morala, legea şi chinurile fiicei sale. Rezultatul: un al treilea copil avea să vină pe lume la sfârşitul lunii iunie 2008.

Prin analiza ADN-ului s-a demonstrat că micuţii Danielei Topală îl au ca tată biologic pe Petrică Topală, bunicul lor! A început, evident, cercetarea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de incest, iar tatăl şi fiica au fost trimişi în judecată de Parchetul Bârlad.

În aşteptarea sentinţei

La data de 20 noiembrie 2007, Judecătoria Bârlad l-a condamnat pe Petrică Topală la trei ani şi şase luni de închisoare, iar pe Daniela Topală la un an de închisoare, cu suspendare.Pe 10 ianuarie 2008, Petrică Topală a atacat cu recurs sentinţa penală de la Bârlad, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Vaslui, unde, pe 20 februarie 2008, a fost condamnat la doi ani cu suspendare. Incestuosul a revenit acasă, unde a mai făcut un copil.

După cea de-a treia analiză a ADN-ului, Petrică a fost arestat şi încă se află în detenţie în aşteptarea pedepsei. Dacă relaţiile sexuale dintre Petrică Topală şi fiica sa, Daniela, ar fi rămas secrete până în ziua de azi, incestuosul s‑ar fi bucurat de aerul libertăţii. Acesta este doar un exemplu de care legiuitorii nu au ţinut seama când au decis să dea „liber“ la incest.

O gravă degradare morală

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a reacţionat virulent la decizia legiuitorilor de a dezincrimina incestul.„Incestul reprezintă o degradare a instituţiei familiei, având drept consecinţe grave tulburări genetice şi psihice, precum şi dificultăţi în relaţiile sociale şi în recuperarea ca persoană umană cu demnitate. Acum, când grava degradare morală, socială, economică şi medicală din România trebuie oprită sau cel puţin diminuată, noua propunere de dezincriminare a incestului este totalmente contrară vieţii şi demnităţii poporului român“, sunt de părere reprezentanţii BOR.

„Pedeapsa incestuoşilor este chiar fapta lor“

Profesorul Valerian Cioclei, unul dintre specialiştii care a lucrat la elaborarea noului proiect de Cod Penal, nu este de aceeaşi părere. El consideră că pedeapsa incestuoşilor este chiar fapta lor, povara acesteia. „Are în aceste cazuri sancţiunea penală vreun sens? Pot fi ei opriţi prin spectrul pedepsei, pot fi ei recuperaţi prin pedeapsă, pot fi împiedicaţi prin pedeapsă să persiste?“, se întreabă profesorul Cioclei.

El consideră că, mai degrabă, dezlipind eticheta de infractor de pe fruntea acestor persoane, se va reuşi lăsarea deschisă a căii spre sprijin terapeutic. „În privinţa caracterului imoral al dezincriminării trebuie spus că opiniile critice pleacă de la ipoteza potrivit căreia, în configuraţia actuală, incestul are ca obiect al protecţiei moralitatea relaţiilor sexuale. Această ipoteză este falsă. Dacă legiuitorul ar fi fost preocupat, în acest caz, de moralitatea relaţiilor sexuale, el nu ar fi incriminat doar raportul sexual, ci şi actele sexuale de alt gen, de pildă cel oral sau cel anal“, mai spune profesorul  Valerian Cioclei.

Desfiinţarea noţiunii de familie

Psihologii sunt de părere că dezincriminarea incestului  ar putea „ucide“ noţiunea de familie. Ei apreciază însă că incestuoşii au mai degrabă probleme de sănătate mintală decât instincte infracţionale. „Nu mă aştept să se modifice ceva substanţial nici în frecvenţa, nici în statistica acestor fapte.

Este nevoie de o anumită predispoziţie pentru a comite un incest şi nu cred că numărul persoanelor cu o astfel de predispoziţie va creşte spectaculos peste noapte. Nu înţeleg, în schimb, care sunt argumentele legiuitorilor pentru dezincriminarea incestului. Prin această decizie, noţiunea de familie va fi desfiinţată. Noţiunea de familie nu va mai fi aceeaşi“, ne-a declarat Augustin Cambozie, psiholog şi psihoterapeut.

Acum este infracţiune

Definit ca fiind raportul sexual între rude în linie directă sau între fraţi şi surori, în prezent, incestul este pedepsit cu închisoare de la 2 la 7 ani.Pedepsele aplicate sunt întotdeauna cele minime, iar incestuoşii sunt trimişi acasă printr-un singur cuvânt alăturat condamnării: suspendare! Chiar şi în aceste condiţii, dezincriminarea incestului, în noul Cod Penal, este văzută ca o neputinţă a autorităţilor de a stopa ilegalităţi comise de minţi bolnave.

Copiii, singurii „condamnaţi“

Din relaţia incestuoasă a lui Petrică Topală cu fiica sa, Daniela, au rezultat trei copii : doi băieţi şi o fetiţă. Daniel (11 luni), Ionuţ (10 ani) şi Ana Maria (6 ani) vor trăi toată viaţa cu stigmatul că mama lor este şi sora lor, după tată. În prezent, copiii au fost luaţi de către

Centrul de asistenţă şi protecţia copilului şi daţi asistenţilor maternali. Băiatul cel mare, Ionuţ, în vârstă de 10 ani, se află într-o familie unde s-a integrat foarte uşor. Acesta este doar un caz în care taţii şi-au abuzat fetele lor. Alte zeci de fapte de incest au fost trecute cu vederea de autorităţi, iar agresorii sunt liberi. Singurii condamnaţi rămân copiii născuţi din relaţii incestuoase. Sentinţa lor este tristeţea!

Consătenii, îngroziţi de incestuosul Topală

image

Constantin Balmuş, vecin cu Petrică Topală



Satul bârlădean Bogdăneşti a fost zguduit de un caz mai puţin obişnuit, în urmă cu trei ani, atunci când s-a aflat despre Petrică Topală (52 de ani), „incestuosul“, cum îi spun vecinii în sat, că ar avea doi copii cu fata lui biologică, Daniela (29 de ani).

Viaţa sătenilor din satul Bogdăneşti  a început precum o telenovelă de proastă calitate. Mergeai pe uliţele satului şi vedeai numai camere de filmat, reporteri şi oameni care încercau să nu dea nas în nas cu ei de frica întrebărilor şi a lui Topală.
protejat de poliţie„Când era acasă, ne spunea că dacă vorbim cu presa ne taie precum un porc de Crăciun, era un om violent, acum sunt bucuros că l-a luat.Sincer, sper să-i dea puşcărie câte 5 ani de fiecare copil pe care l-a făcut“, a mărturisit Constantin Balmuş, unul dintre vecinii familiei Topală.

Acelaşi sătean, Constantin Balmuş, a povestit de ce nu îi făcea nimic poliţia, deşi tot satul vuia despre „isprăvile“ lui Topală: „Era ciripitor la poliţie, era aghiotantul lor, le spunea tot ce se întâmpla în sat. Pe mine m-a turnat la poliţie când m-a văzut cu căruţa plină cu lemne, şi în cinci minute şeful de post a venit. Dar acum nu i-a mai mers, de când s-a schimbat poliţia de aici nu a mai putut face nimic şi uite aşa a ajuns unde îi era locul“.

image

Era un om violent, acum sunt bucuros că l-a luat. Sincer, sper să-i dea puşcărie câte 5 ani de fiecare copil pe care l-a făcut.

image


Constantin Balmuş
vecin Petrică Topală

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite