Început de an cu mâncare expirată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi agenţi  economici  care comercializau produse alimentare au fost  sancţionaţi.

Printre primii amendaţi ai lui 2009 au fost şi patronii fast-food-urilor şi barurilor din Reşiţa, pe care inspectorii Oficiului Judeţean de Protecţia Consumatorului din Caraş-Severin i-au vizitat zilele trecute. Fără autorizaţii, cu alimente stricate sau etichetare necorespunzătoare, agenţii economici din domeniul alimentar au prezentat o varietate mare de motive pentru care meritau să fie sancţionaţi. Într-o razie amplă prin magazinele şi restaurantele oraşului, inspecotrii au vizitat 34 de comercianţi. „După ce am verificat peste 1.560 de kilograme de alimente, am aplicat amenzi de 35.000 lei în doar câteva zile“, a declarat Cristi Angyal, inspector şef adjunct al OJPC Caraş-Severin. Cu ocazia verificărilor s-au oprit de la comercializare 82 de kilograme de produse alimentare în valoare de 927 de lei. Toate acestea aveau o problemă comună: lipsa etichetării corespunzătoare. Doar opt kilograme de alimente, printre care pişcoturi, ciocolată, cozonaci, carne tocată şi cârnaţi, au fost retrase de pe rafturi pentru că aveau termenul de valabilitate expirat.

„Arşi“ cu mâncare expirată

„ Am păţit-o odată urât de tot. Nu am avut probleme cu termenul de valabilitate. Am avut o surpriză în cutia cu crema de ciocolată pe care am luat-o. Am găsit un cui în ea. Am fost şi la OPC. Oricum, înainte de a cumpăra mă uit să văd cât este de proaspăt produsul. Vânzătorii ar trebui să ştie ce vând şi să ia de pe raft produsele vechi“, a spus Mihaela Cristea, o reşiţeancă păţită. „Mi s-a întâmplat cu pâinea feliată. Mucegăia imediat după ce o deschideam. Dar era încă în termenul de valabilitate. Poate era trecut greşit de producător. Am cumpărat trei pâini până m-am lămurit care este calitatea. Cu toate am păţit la fel. Mai poţi avea încredere în termenul menţionat pe ambalaj?“, a declarat Cristi Micşa, un alt consumator supărat. „Eu am fost păţită de câteva ori. Este vina mea că nu mă uit la valabilitate. Dar ar trebui că, până la urmă, e vorba de banii mei. Nu înţeleg de ce nu acordă comercianţii importanţă acestui lucru“, a afirmat Rodica Lazăr.

Inspectorii OJPC au trecut pragul a şapte restaurante şi fast-fooduri. Cu această ocazie s-au întocmit patru procese verbale de constatare şi contravenţie, s-a dat un avertisment şi trei amenzi în valoare de 10.000 de lei.



Încălcări grave
   Una dintre sancţiuni a fost aplicată unei unităţi care nu avea autorizaţie de funcţionare. A fost pedepsit cu amendă şi un local  care nu avea afişat orarul de funcţionare şi denumirea societăţii. „Cu ocazia acestor verificări am descoperit patru kilograme de lipii şi şniţel vegetal cu termenul de valabilitate depăşit“, a afirmat inspectorul şef adjunct al OJPC.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite