Începe admiterea la liceu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a Vlll-a, împreună cu părinţii lor, încep de mâine să completeze fişele de admitere. Perioada de completare a opţiunilor pentru liceu este între 18 şi 25 iunie, iar repartizarea pe calculator are loc la 3 iulie.

Mai citeşte şi:
Verifică-ţi şansele de admitere la liceu!
Bacalaureatul de ieri, bacalaureatul de azi

Fundamentarea demersului legislativ. Opţiunile majore
LEGEA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR
LEGEA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI SUPERIOR
LEGEA EDUCAŢIEI PERMANENTE


Pentru a fi sigur că prinde un loc la liceu, fiecare dintre cei 213.000 de elevi, care dă admitere anul acesta, va scrie cât mai multe opţiuni pe fişa de înscriere.

Codul fiecărui liceu va fi găsit în broşura de la fiecare şcoală. Tot la instituţia de învăţământ, elevii vor găsi şi numărul de locuri disponibile pentru fiecare liceu.

Documentele trebuie completate în ordinea preferinţelor, în funcţie de media de admitere a elevilor şi de media de intrare la liceu de anul trecut. Fişa de admitere cuprinde anul acesta 287 de opţiuni, aşezate în ordine pe orizontală în pagină.

„Fişa martor“ trebuie verificată

Pe primele locuri ale documentului vor fi scrise liceele la care elevii îşi doresc cel mai mult să înveţe, dar numai dacă mediile lor sunt eligibile cu cele de la admiterea de anul trecut. Opţiunile vor fi ordonate de la cea mai dorită la cea mai puţin dezirabilă. De exemplu, dacă un elev are nota 8, iar la liceul la care îşi doreşte să studieze nota de admitere e de 9,80, atunci el va opta pentru un liceu la care media e apropiată cu a sa.

În cazul în care elevul are media 9 şi la liceul din prima opţiune există deja 14 locuri ocupate, atunci el va fi repartizat pe locul 15.

Validarea fişelor completate de elevi e un pas important pentru succesul la admitere. După ce datele lor sunt completate, elevii vor primi de la şcoală o „fişă martor”, pe care o vor verifica şi corecta dacă aceasta cuprinde neconcordanţe.

Verificare online

image

Aşa arată foaia de admitere care trebuie completată  Foto: E. Crăescu

Elevii care vor să afle dinainte dacă sunt eligibili pot consulta site-ul www.admitereliceu.ro. Pagina de internet cuprinde  informaţii despre admitere precum profiluri, filiere, specializări, număr de locuri pe fiecare specializare, media de admitere din 2008 pentru fiecare specializare în parte şi limba de predare.

În plus, pe site,  fiecare liceu are o fişă de prezentare care cuprinde printre altele, numărul elevilor, date despre dotări şi informaţii de contact, precum  şi localizarea pe o hartă interactivă.

Profesorii susţin că alegerea unui liceu în funcţie de notele la tezele unice şi de media de absolvire a gimnaziului, care au, fiecare, o pondere de 50%, este o etapă extrem de importantă în procesul de admitere. În România, există 2.379 de licee şi grupuri şcolare. 

Locuri pentru elevii rromi

Elevii de etnie rromă s-au înscris, ieri, pe locurile special rezervate lor. În Bucureşti, copiii au avut la dispoziţie 874 de locuri, din care 786 pentru cursuri la zi, iar restul la seral şi cu frecvenţă redusă. Situaţia exactă a înscrierilor va fi prezentată astăzi de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti,  după centralizarea tuturor datelor, a precizat Marian Banu, directorul de comunicare al  ISMB.

Cererile, însoţite de dosarele complete, au fost depuse la şcolile 3, 51, 195, 131, 133 şi 279. Repartizarea elevilor rromi se va face joi şi vineri în cadrul unei şedinţe publice, care va avea loc la Liceul Cervantes.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite