Încep tezele cu subiect unic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 23.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a susţin mâine primul examen naţional. Elevii se vor aşeza în bănci unul câte unul, în ordine alfabetică, pe clase, conform unei liste nominale afişate în prealabil.

Mâine, peste 23.000 de elevi vor da, la alegere, proba la limba maghiară, sârbă, slovacă, germană sau cehă. Statisticile Ministerului Educaţiei arată că în sălile de examen  vor fi 11.000 elevi de clasa a VII-a şi 12.000 de clasa a VIII-a.

În această sesiune, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Învăţământ Preuniversitar a organizat 1.064 centre de comunicare. Profesorii de la centrele de examen vor prelua şi distribui, în cele 8.302 şcoli, variantele de subiecte extrase  de Comisia Naţională, desemnată la nivelul Ministerului Educaţiei.

Maximum trei zile pentru corectare

Metodologia aprobată pentru sesiunea din anul şcolar 2008-2009 aduce  schimbări în privinţa modului de organizare şi desfăşurare a examenelor.

Una dintre acestea se referă la modul de  aşezare în bănci: elevii vor fi aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase, şi nu pe unitate şcolară, conform unei liste nominale afişate în prealabil.

Fiecare lucrare va fi  corectată de doi profesori: unul dintre aceştia este profesorul de specialitate care a predat la clasă, care va corecta lucrările în şcoală, iar celălalt, un profesor evaluator din centrul de evaluare, extern unităţii de învăţământ de la care provine teza.

Dascălii din şcoli vor avea la dispoziţie maximum trei zile pentru a corecta lucrările, în care e inclusă şi  ziua în care s-a susţinut proba. Profesorii din centrele de evaluare vor corecta lucrările în maximum patru zile.

Declaraţie scrisă pentru profesori

Regulamentul organizării examenelor prevede că fiecare membru al comisiei de corectare, atât de la şcoală, cât şi de la centrele de examinare, va semna o declaraţie în care precizează că va respecta prevederile legale şi că ştie care sunt  măsurile pe care le poate lua în cazul în care constată nereguli.

Profesorii care vor furniza soluţiile problemelor, vor înlocui lucrările sau le vor falsifica riscă să fie excluşi din învăţământ. În cazul în care profesorii permit fraudarea examenului, Comisia Naţională sau comisia judeţeană  va sesiza în scris organele de cercetare penală. Media obţinută la tezele cu subiect unic  se ia în calcul la admiterea la liceu sau în şcolile de artă şi meserii, având o pondere de 50%.

Calendar 2008/2009 - Semestrul l

Perioada de teze  naţionale

25 noiembrie 2008 - limba şi literatura maternă
3 decembrie 2008 - limba şi literatura română
11 decembrie 2008

- matematică

16 decembrie  2008

- istorie/geografie (numai clasa a VIII-a)

Perioada specială de teze naţionale

10 februarie 2009 - limba şi literatura maternă
12 februarie 2009

- istorie /geografie (numai clasa a VIII-a)

17 februarie 2009

- limba şi literatura română

19 februarie 2009

- matematică


Tezele, corectate de doi profesori

Fiecare lucrare va fi corectată de  doi profesori: un dascăl de specialitate care a predat la clasă şi un alt profesor evaluator din centrul de evaluare, extern şcolii de la care provine teza.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite