Încep emoţiile bacalaureatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii vor susţine şapte examene, timp de două săptămâni. Şapte mii de elevi sunt înscrişi la Bac, la nivelul judeţului Cluj. Ministerul a luat măsuri pentru ca nimeni să nu mai copieze la examene.

Un număr de aproximativ şapte mii de elevi clujeni vor da mâine prima probă, la Limba şi Literatura Română, a primului examen important din viaţa lor. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Cluj, în anul şcolar 2008-2009 peste 6.500 de elevi au absolvit liceul, iar circa 500 sunt restanţieri din anii trecuţi. Conform calendarului de desfăşurare, luni şi marţi va avea loc examenul la Limba şi Literatura Română, proba orală.
În data de 26 iunie va avea loc proba scrisă la aceeaşi materie,  respectiv în 29 iunie, la limba maternă. Proba obligatorie va fi susţinută de elevii de liceu în data de 30 iunie, iar în 1 iulie va avea loc proba la alegere din aria curiculară corespunzătoare specializării.
În 2 iulie va fi susţinută proba la alegere dintr-o disciplină din alte arii curriculare, urmând ca în 5 iulie să se afişeze rezultatele, cu posibilitatea depunerii contestaţiilor. Rezultatele finale vor fi afişate în ziua de 9 iulie.

Centrele de examinare vor deveni fortăreţe

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a luat mai multe măsuri la nivel naţional, pentru a reduce numărul cazurilor în care elevii copiază la bacalaureat. Astfel, aceştia vor fi monitorizaţi de câte ori merg la baie în timpul examenelor, dar şi cât timp petrec acolo.
De asemenea, înainte de examen, candidaţii sunt obligaţi să renunţe la toate lucrurile, cu excepţia instrumentelor de scris. O măsură în plus este dată de faptul că înainte de desfăşurarea fiecărei probe, membrii comisiilor de bacalaureat vor verifica şcolile în care se desfăşoară examenul, aici fiind incluse şi toaletele.
Cadrele didactice se vor alege cu dosar penal dacă ajută elevii în cadrul probelor sau colectează bani de la aceştia. „Ministerul Educaţiei interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea colectării fondurilor materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor”, se arată într-o notă remisă de MECT.

Procedura de examinare

Examinarea la probele orale şi practice se realizează de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi. Fiecare profesor acordă o notă de la 1 la 10, astfel încât diferenţa dintre notele celor doi profesori evaluatori să nu depăşească un punct. Probele orale sunt eliminatorii, iar candidaţii promovează dacă obţin media generală minim 6.00.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite