Încasările la buget sfidează criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încasările la buget sfidează criza
Încasările la buget sfidează criza

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Satu Mare a încasat mai mulţi bani decât în 2008. În pofida recesiunii, sătmărenii au plătit şi-au plătit anul acesta impozitele către bugetul de stat mai bine decât anul trecut.

Sumele colectate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare la bugetul consolidat pe luna iulie 2009 sunt cu 3,02 la sută mai mari decât în aceaşi perioadă a anului trecut. Comparativ, în luna iulie 2009 faţă de iulie 2008 s-au încasat cu 2,8 milioane de lei mai mult. 

Criza a ucis doar firmele neperformante

Potrivit reprezentanţilor DGFP, una dintre explicaţiile încasărilor neaşteptat de bune este aceea că, criza financiară a afectat, la nivelul judeţului Satu Mare, mai degrabă firmele neperformante. „Este foarte posibil ca criza să fi afectat doar acele firme care aveau deja probleme, vorbim de firme neperformante, care lucrau în pierdere şi în consecinţă au intrat în proceduri de faliment”, mai spune Mircea Ardelean.
Numărul agenţilor economici sătmăreni care au intrat în procedurile de insolvenţă este de peste 1.000. Pe de altă parte şi încasările din impozitul forfetar au ajutat ca gradul de colectare să fie mai bun faţă de anul trecut, chiar şi în plină criză. „Din impozitul forfetar s-au încasat deja o treime, şi anume circa 1,6 milioane de lei din 4,6 milioane cât avem de încasat la nivelul judeţului Satu Mare”, susţine directorul DGFP.

Estimările sumbre au fost infirmate

Chiar şi încasările semestriale arată nu doar o menţinere a gradului de colectare, ci şi o uşoară creştere. Astfel, pe primul semestru al anului 2009, sătmărenii au plătit cu un milion de lei mai mult faţă de anul trecut şi au fost încasate 463,6 de milioane de lei. „Având în vedere că este un an de criză financiară, respectiv economică, nivelul încasărilor putem spune că este foarte bun. La începutul anului, unii au făcut estimări sumbre cu privire la gradul de colectare a impozitelor, spunând chiar, că veniturile vor scădea şi cu 30 la sută.  Realitatea a dovedit contrariul însă“, afirmă Mircea Ardelean, directorul DGFP Satu Mare.
Creşterea de 3,2 la sută a veniturilor încasate de DGFP Satu Mare în luna iulie a acestui an, faţă de luna iulie 2008, situează judeţul în media pe ţară privind  colectarea impozitelor, aceasta fiind de circa 72 la sută, iar DGFP Satu Mare şi-a realizat programul de încasări în procent de 72,5 la sută, reprezentând în cifre 93,3 de milioane de lei. „Potrivit unei statistici mai recente, la data de 21 august ne situam pe locul 26 pe ţară în ceea ce priveşte gradul de colectare”, afirmă Mircea Ardelean.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite