Încă opt etnobotanice, pe lista celor interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii Cseke Attila
Ministrul Sănătăţii Cseke Attila

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a afirmat astăzi că încă opt substanţe au fost adăugate pe lista celor 27 de substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope interzise în România.

"Atenţionez că ori de câte ori va apărea o substanţă, un preparat sau plante identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii vom elabora acte normative pentru includerea lor pe lista produselor interzise în România", a spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a precizat că proiectul de completare a actului normativ, privind modificarea listei, va fi publicat în cel mai scurt timp pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică şi apoi supus spre aprobare Guvernului.

La jumătatea lunii februarie, guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru interzicerea a 36 de plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive. Pedepsele prevăzute în OUG pentru cultivarea, producerea, punerea în vânzare, distribuirea acestor substanţe interzise pleacă de la trei ani de închisoare şi ajung la 20 de ani, în cazul mefedronei şi al derivaţilor de piperazină.

La începutul lunii aprilie, au apărut noi produse etnobotanice care nu au fost încă interzise. Noile produse pot fi achiziţionate de pe Internet, dar şi din unele magazine de specialitate care nu au fost încă închise.

Peste 100 de kilograme de plante etnobotanice, peste o mie de pastile şi circa 4.500 de pliculeţe cu substanţe trecute pe lista celor interzise au fost ridicate de poliţiştii din întreaga ţară în cele zece zile în care proprietari "magazinelor de vise" erau obligaţi să-şi licideze stocurile, conform ordonanţei de urgenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite