Încă două cazuri noi de gripă porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul românilor infestaţi cu virusul A(H1N1) a ajuns la opt. La nivel mondial sunt contaminate 19.273 de persoane din 66 de ţări. Ministerul Sănătăţii a publicat ieri pe site-ul instituţiei metodologia de supraveghere a cazurilor suspecte.

Numărul românilor infestaţi cu virusul A(H1N1) responsabil de apariţia gripei porcine creşte de la o zi la alta. Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă din cadrul Institutului Cantacuzino a confirmat ieri încă două cazuri.

Bolnavii au luat virusul prin transmitere secundară de la cele două tinere venite la 23 mai, respectiv 29 mai, de la New York. Persoanele depistate ieri cu simptome specifice gripei - febră mare şi secreţii nazale apoase - sunt internate în Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Capitală sub tratament antiviral. Starea lor de sănătate este bună.

Opt probe pozitive

Autorităţile au declarat că, până în prezent, au fost efectuate teste pentru 160 de persoane. În cazul a opt dintre acestea probele au ieşit pozitive, doar unul dintre cei opt pacienţi fiind externat. Ceilalţi şapte, respectiv tânăra de 30 ani şi fiul acesteia, tânăra de 28 de ani şi mama acesteia, tânărul din Bucureşti, care a fost în contact cu femeia de 28 de ani, şi cele două persoane internate ieri sunt în stare bună şi li se administrează tratamente cu antivirale.

Ministerul Sănătăţii a publicat ieri pe site-ul instituţiei metodologia de supraveghere a cazurilor suspecte. Potrivit acesteia, bolnavilor consideraţi suspecţi li se recoltează probe biologice. Izolarea se poate face la domiciliu sau la spital până la primirea rezultatelor. În cazul în care testele au ieşit pozitive, bolnavii vor fi internaţi.

La apariţia primului caz în grădiniţă sau şcoală, instituţia va fi închisă timp de 14 zile. Studenţii fac parte din categoria cea mai expusă la gripa cu noua tulpină de virus A(H1N1).

Metodologia prevede identificarea tuturor persoanelor care au stat la mai puţin de un metru distanţă de un suspect de gripă, în camera de cămin şi pe acelaşi etaj. Tot pe site-ul ministerului a fost publicat formularul pe care trebuie să-l completeze obligatoriu cei care se întorc din ţările afectate de gripă.

Măsuri de prevenire

Acoperiţi-vă nasul şi gura cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Nu împrumutaţi batistele personale.

Nu duceţi mâna la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun.

Evitaţi aglomeraţiile.

Evitaţi contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute.

image



Aşa arată formularul pe care trebuie să-l completeze, la aeroport, toţi cei care vin din străinătate

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite