Înălţarea Sfintei Cruci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ortodocşii, romano-catolicii şi greco-catolicii sărbătoresc astăzi Înălţarea Sfintei Cruci. Sărbătoarea este legată de un eveniment important din viaţa Sfântului Împărat Constantin.

Ortodocşii, romano-catolicii şi greco-catolicii sărbătoresc astăzi Înălţarea Sfintei Cruci. Sărbătoarea este legată de un eveniment important din viaţa Sfântului Împărat Constantin. Praznicul acesta reprezintă şi un prilej de cinstire a Sfintei Cruci, un altar de jertfă a Mântuitorului Iisus.
În ajunul celui mai greu război, purtat cu tiranul creştinilor, Maxenţiu, Împăratul Constantin a avut o minunată viziune. Pe cer, la amiază, a apărut o cruce formată din stele, însoţită de inscripţia: "In hoc signe vinces" (Prin acest semn vei învinge!). El a purtat semnul crucii pe drapelele de luptă şi a învins în cumplitul război. Pentru a venera această minune, Împăratul Constantin a trimis-o pe mama sa, Împărăteasa Elena, la Ierusalim să descopere crucea pe care a fost răstignit Iisus. Misiunea a fost îndeplinită cu succes. Împărăteasa Elena a trebuit să demoleze un templu păgân, construit pe locul unde era îngropată Crucea lui Iisus. În timpul săpăturilor, oamenii împăratului au găsit trei cruci şi o inscripţie: "Iisus Nazarineanul, regele iudeilor". Pentru a afla care dintre cele trei cruci este cea căutată, Împărăteasa Elena a dus la locul săpăturilor o muribundă, care a îmbrăţişat fiecare cruce. Prin atingerea adevăratei cruci, aceasta s-a vindecat. Împărăteasa Elena le-a împlinit dorinţa creştinilor, prezenţi la eveniment, să vadă Sfânta Cruce. Ea a poruncit să fie înălţată Crucea Mântuitorului la data de 14 septembrie 327. Pe locul unde a fost găsită crucea, împăratul a zidit un impresionant lăcaş creştin - Biserica Învierii Domnului -, care a fost sfinţită în ziua de 13 septembrie a anului 335. În ziua următoare, pe 14 septembrie, Sfinţii Împăraţi au înălţat din nou Sfânta Cruce, pentru bucuria duhovnicească a credincioşilor, care au participat la sfinţirea noului lăcaş. Pentru întreaga creştinătate astăzi este o zi de post. Credincioşii care doresc să se închine în biserici cu hram ortodox menţionăm Schitul "Sfânta Cruce", din localitatea Brusturi, judeţul Neamţ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite