Înalta Curte: Erori judiciare în dosarul Rompetrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rechizitoriul din dosarul Rompetrol, prin care a fost trimis în judecată omul de afaceri Dinu Patriciu (foto), a fost făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale, afirmă judecătorul Valerica

Rechizitoriul din dosarul Rompetrol, prin care a fost trimis în judecată omul de afaceri Dinu Patriciu (foto), a fost făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale, afirmă judecătorul Valerica Voica.

Ea este cea care a constatat neregularitatea actului de sesizare a instanţei şi a decis restituirea dosarului la Parchet pentru refacerea anchetei. În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată alte 11 persoane acuzate de infracţiuni economice.

Potrivit instanţei, în cazul "Creanţei Libia", "descrierea faptei reţinute în sarcina inculpaţilor Dinu Patriciu şi Alexandru Bucşă este generală, fără a se preciza în concret care era structura grupului, cine îl coordona, care era rolul fiecărui inculpat în cadrul grupului infracţional…".

Avocatul Ovidiu Buduşan ne-a declarat ieri că, în opinia sa, "decizia instanţei atestă că, prin nedescrierea faptelor, procurorii nu aveau de fapt ce să confirme".

Nedescrierea faptei este echivalentă cu inexistenţa ei. Magistratul a atras atenţia asupra jurisprudenţei CEDO şi a arătat că acuzarea trebuie să fie precisă, cu respectarea dreptului la apărare şi la un proces echitabil.

Nici infracţiunea de manipulare a pieţei de capital nu este argumentată de anchetatori. "Nu rezultă când a aderat fiecare inculpat, cum a sprijinit, care a fost durata în timp a acţiunii lor, care a fost rolul fiecărui inculpat", motivează judecătorul.

Altă neregulă semnalată de instanţă se referă la încălcarea dreptului unui acuzat de a-şi pregăti apărarea. De asemenea, s-a constatat că există înscrisuri în limbi străine care nu au fost traduse de o persoană autorizată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite