Tăierea pensiilor militare este ilegală. Pricină: „Vor să facă reformă călcând cu bocancii peste armată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii au fost pensionaţi până acum după legi speciale
Militarii au fost pensionaţi până acum după legi speciale

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, vineri dimineaţă, că tăierea pensiilor militare este ilegală, urmând ca acestea să nu mai fie recalculate.

UPDATE 19.00 Guvernul consideră că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor, iar asta în ciuda faptului că ÎCCJ a hotărât suspendarea ei. Conform Guvernului, decizia Curţii se aplică doar în cazul pensionarilor care au formulat reclamaţii în instanţă.

Extrase din comunicatul publicat de Guvern: "Suspendarea se acordă de instanţa de judecată la cererea părţii care se consideră vătămată, după formularea plângerii prealabile, respectiv la cererea reclamantului prin care se solicită anularea actului atacat. Hotărârea de suspendare nu se publică, astfel că nu se poate susţine că efectele sale se produc erga omnes (n.r.-pentru toţi).

 Aceeaşi poziţie a fost îmbrăţişată şi de către Consiliul Superior al Magistraturii, care a apreciat că „efectele hotărârii în cauză sunt doar referitor la părţile din dosar. În concluzie, considerăm că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor.

Câtă vreme Curtea Constituţională a constatat conformitatea sa cu dispoziţiile Constituţiei, considerăm că actul normativ trebuie să-şi producă efectele, iar suspendarea hotărârii Guvernului nu afectează aplicarea Legii", se arată în comunicatul emis de Guvern.

Magistraţii au precizat că pensia reprezintă un drept patrimonial, iar decizia ÎCCJ se aplică pentru toate cadrele militare şi pentru toate celelalte categorii de funcţionari publici cu statul special în rezervă.

„Acesată decizie este pentru toată lumea, Înalta Curte a dat actul final, Boc ar trebui să aplice această decizie. El a spus în trecut că nu este valabilă pentru toată lumea, crede că are muşchii tari. Decizia este una corectă, Înalta Curte face dreptate. În mod normal ar trebui ca banii de pe luna ianuarie să fie trimişi înapoi, iar din luna februarie pensiile să fie luate întregi“, a spus, pentru adevarul.ro, colonelul în rezervă Valeriu Pricină, vicepreşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă (SCMDRR).

Valeriu Pricină a precizat că nu luptă doar pentru pensii, ci pentru toţi militarii. „Ei vor să facă reformă călcând cu bocancii peste armată. Noi nu luptăm numai pentru pensii, ne interesează să fim respectaţi, să ni se păstreze gradele şi să ne respecte statutul. Avem colegi care sunt în activitate şi le este frică să ridice capul, pentru că riscă să fie disponibilizaţi“, a adăugat acesta.

Vicepreşedintele SCMDRR a mai spus că marşul programat pentru data de 24 ianuarie va fi un marş paşnic, la care ar trebui adăugatî şi această decizie a înaltei Curţi. „Am programat marşul pentru data de 24 ianuarie. Un marş paşnic, civilizat. Încă nu am vorbit cu ceilalţi membri ai sindicatului, dar eu sunt de părere că ar trebui să mai adăugăm ceva la acest marş, ţinând cont de decizia Curţii“, a încheiat Valeriu Pricină.

Recalcularea pensiilor militare a dus la un scandal imens între cadrele militare în rezervă şi Guvern. Militarii au reclamat scăderea pensiilor cu până la 60% după recalculare, precizând că se simt umiliţi şi urmând să îşi ceară drepturile pierdute prin intermediul instanţelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite